Juan de la Rúbia

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una societat com la valenciana que coneix el futbolista Tino Costa, el cantant Nino Bravo o l’expresident Camps, però que desconeix qui és Juan de la Rúbia, no és una societat normal! I és que el món de la cultura, i d’una manera particular el de la música clàssica, encara és un món desconegut per a la majoria dels valencians.

Qui és Juan de la Rúbia? Segur que si ho preguntàrem al carrer, molt pocs, desgraciadament, contestarien que el coneixen!!

Fill de la Vall d’Uixó, Juan de la Rúbia, nascut el 1982, és, malgrat la seua joventut, un prestigiós organista reconegut internacionalment com un dels millors que existeixen en l’actualitat.

De la Rúbia va iniciar els estudis musicals amb son pare i amb Ricardo Pitarch i de menut va participar en diferents corals infantils. De fet, va ser Pitarch i el pare de Juan de la Rúbia, qui despertaren en el xiquet la passió per la música. Aviat s’integrà en la Banda Schola Cantorum de la Vall, on tocà el clarinet, fins que trobà la seua vocació: l’orgue i el piano, instruments que va compaginar fins a traure les dues carreres superiors a València i a Barcelona.

Juan de la Rúbia ha obtingut els premis Extraordinaris Fi de Grau d’Orgue, Piano i Harmonia i el títol superior de Música de Cambra, amb Matrícula d’Honor i Menció d’Honor. Posteriorment amplià els estudis d’orgue i d’improvisació a la Universitat der Künste de Berlín i al Conservatori Nacional de Tolosa de Llenguadoc, aconseguint fins a cinc premis Extraordinaris en diverses especialitats. El 2002 obtingué el primer premi nacional d’orgue en el concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya i fou guardonat amb el premi Andrés Segovia-J.M. Ruiz Morales de Música, de Compostel·la. També ha guanyat el Primer Premi Euterpe a València, el de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada o el premi ‘Primer Palau’ del Palau de la Música Catalana.

Malgrat la seua joventut, Juan de la Rúbia ha fet concerts d’orgue com a solista a Alemanya, Eslovènia, Hongria, Itàlia, Andorra, Palestina o Rússia entre d’altres països, així com també a les principals sales espanyoles.

El repertori de Juan de la Rúbia abasta tots els estils, amb interès especial per Bach i la música del període romàntic i simfònic. Músic versàtil, de la Rúbia centra la seua activitat en la música antiga com a solista i com a membre de diverses agrupacions.

Al llarg de la seua activitat concertística, ha inaugurat els orgues de la Vall d’Uixó, l’Alcora, la cocatedral de Santa Maria de Castelló o Palma de Mallorca.

Ha tocat amb el Grup Instrumental de València, la Reial Filharmònica de Galícia, l’Orquestra de València, el Cor de RTVE, el Cor i l’Orquestra de la Generalitat Valenciana, la Camerata de Madrid  o la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Des de 2001 és professor d’improvisació de l’Escola Superior de Música de Catalunya, on compagina la seua tasca docent amb la concertística. Aquest fill de la Vall és considerat un dels organistes més guardonats de la seua generació i és a més, l’organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

De la Rubia ha tingut un paper decisiu en la construcció de l’orgue de la parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció de la Vall, així com en la seua promoció posterior amb concerts d’orgue, sol i amb altres instruments. També toca l’orgue a les celebracions litúrgiques quan passa uns dies a la seua ciutat.  

Fruit del seu prestigi internacional com a organista, el 18 de novembre passat, Juan de la Rúbia va fer el concert inaugural del nou orgue Cabanilles d’Algemesí.

Juan de la Rúbia ha col·laborat amb Montserrat diverses vegades, participant en el curs d’organistes litúrgics que organitza el monestir cada estiu. El gener de 2012, aquest organista de la Vall gravava un CD amb l’orgue de Montserrat, del qual destacava la seua importància ‘quant a possibilitats tímbriques i dinàmiques, per la grandària i la qualitat de l’orgue’.

Fruit de la seua sensibilitat per la música, Juan de la Rúbia em comentava els dies que gravava el CD a Montserrat, que mentre escoltava el Laudate Pueri de Mendelssohn cantat per l’Escolania, es va emocionar, ‘recordant els meus inicis corals i la gent que em va acompanyar’. I és que Juan de la Rúbia em reconeixia que el Laudate pueri és una ‘obra d’especial estima per a mi, que vaig cantar durant la meua infància’.

És una sort per a la Vall i per a tots els valencians, poder gaudir de les interpretacions d’orgue d’aquest organista de la Vall d’Uixó. I és un deure per als valencians, descobrir aquest organista de renom internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any