Una gran cadena humana enllaça el centre de Palma en defensa del català

  • Organitzat per l'OCB i Joves de Mallorca, l'acte és una resposta 'als atacs contra la llengua pròpia en els mitjans de comunicació, l'administració pública i l'ensenyament'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.05.2013 - 19:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones s’han enllaçat aquesta tarda a Palma, formant una gran cadena humana en què han anat passant una torxa, en un acte en defensa de la llengua i contra els atacs del govern Bauzá al català. La cadena s’ha començat a formar a les sis de la tarda a la Porta Pintada, i ha anat enllaçant-se, acompanyada pels Xeremiers, pel carrer Sant Miquel, la plaça Major, la plaça Marquès del Palmer, el carrer Colom, fins que finalment ha arribat a la plaça de Cort.

Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear, ha dit que la llengua era un patrimoni de tothom i ningú no podia fer-ne una victòria pròpia: ‘Es tracta de fer servir la llengua que parlam des de fa vuit-cents anys i que s’anomena català, amb totes les modalitats que es vulgui, tal com diu l’estatut d’autonomia.’ Ha explicat que l’acte servia per celebrar que es parla català i perquè ‘existeix la flama de la llengua’. I ha recordat que s’havien superat situacions pitjors, però que calia treure prejudicis i ideologia.

Maria Massanet i Àlex Segura, portaveus de Joves de Mallorca, han explicat que el govern feia servir la llengua per amagar la seva incapacitat en altres qüestions i han demanat a Bauzá que deixés enrere ‘polèmiques absurdes’.

El manifest, que han llegit Mateu, Massanet i Segura com a representants de les dues entitats convocants, destaca que el català rep ‘atacs molt poderosos mai vistos des que va morir el dictador’ Francisco Franco, però que gràcies a la fermesa s’havia fet ‘caure un conseller’ i que es podien ‘enderrocar altres murs’.

Així, han destacat que la cadena humana era una resposta ‘als atacs contra la llengua pròpia en els mitjans de comunicació, l’administració pública i, especialment, l’ensenyament’. I han criticat el decret de llengües, que comporta ‘un intent de fer retrocedir el català en l’educació’. També han carregat contra les futures lleis de símbols i convivència, que alerten que ‘seran un atac a la llibertat d’expressió dels docents’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any