El govern del centrista Enrico Letta pren possessió al Quirinal

  • Dels vint-i-un ministre, nou són del Partit Demòcrata, cinc del Poble de la Llibertat de Berlusconi i tres d'Opció Cívica, de Monti

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-secretari general del Partit Demòcrata (PD), Enrico Letta, a qui el president d’Itàlia, Giorgio Napolitano, va encarregar la formació d’un govern, va anunciar ahir que ja tenia enllestit un executiu dos mesos després d’unes eleccions que han deixat un país sense majories. Letta, de perfil centrista, va comunicar al president la composició del govern, format per vint-i-un ministre que avui han pres possessió del càrrec.

Dels vint-i-un nom, nou són membres del PD, inclòs el mateix Letta, cinc més són del Poble de la Llibertat (PdL) de Silvio Berlusconi i tres d’Opció Cívica, del primer ministre sortint, Mario Monti. La premsa italiana ja ha batejat la fórmula com ‘l’estranya coalició’.

El PdL ocupa llocs clau com el de vice-primer ministre i ministre d’Interior amb Angelino Alfano, considerat el delfí de Berlusconi i candidat de la coalició de centredreta a encapçalar el govern a les últimes eleccions.

La cartera d’Economia serà per a un dels anomenats tecnòcrates, el fins ara director general o ‘número dos’ del Banc d’Itàlia, Fabrizio Saccomanni, un economista de setanta anys que ha desenvolupat la seva carrera al banc central i sense afinitats polítiques.

Afers Estrangers serà per a Emma Bonino, ex-comissària europea que ja va ocupar aquesta cartera durant el govern europeu de Romano Prodi (2006-2008) i figura destacada del Partit Radical italià, una formació liberal. La seva candidatura al parlament no va reeixir a les eleccions del febrer.

L’Opció Cívica aconsegueix la cartera de Defensa, amb Mario Mauro, que es va sumar al projecte polític de Monti després de passar pel PdL de Berlusconi. El Ministeri de Justícia serà dirigit per Anna Maria Cancellieri, ministra d’Interior durant el govern sortint de Monti.

També respon a un perfil tecnòcrata el ministre de Treball i Política Social, Enrico Giovannini, economista i president de l’Institut d’Estatística (INSTAT).

L’acord assolit per Letta entre aquests tres partits li permetrà d’encapçalar un gabinet que ha pres possessió avui al matí al Quirinal, i que se sotmetrà a un vot de confiança al parlament demà mateix.

L’única opció possible

El president Giorgio Napolitano va declarar ahir que el nou govern era l’única posibilitat per a estabilitzar el país i, per extensió, tot Europa i els mercats, pendents que es tanqués el blocatge polític després de setmanes de negociacions no reeixides.

Napolitano va deixar un ampli marge de maniobra a Letta per a designar els ministres, tot i que havia encarregat al futur primer ministre que nomenés un tecnòcrata com a titular de la cartera d’Economia, segons la Repubblica. El nomenament de Saccomanni compleix el requisit.

Amb tot, el president va assegurar que per a la formació del govern no ha calgut ‘cap fórmula especial’ i va recalcar que el futur executiu ‘neix d’un marc institucional i seguint les pràctiques de la democràcia parlamentària’.

Per la seva banda, el cap del Moviment 5 Estels, Beppe Grillo, va vaticinar que el nou govern serà ‘digne del millor bunga bunga’, en al·lusió a les festes sexuals que mantenia Berlusconi a les seves vil·les. També va carregar contra la presència del veterà periodista i polític de centredreta Gianni Letta en les converses i va avisar del començament d’una dinastia familiar al poder.

Notícia relacionada:

Dos policies tirotejats davant la seu del govern italià

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any