Ovidi Montllor, Raimon, Obrint Pas i Al Tall no ixen a Canal9 ‘perquè són catalans’, segons Filiberto Tortosa

  • Ho va afirmar en el ple, en defensa de RTVV · Compromís acusava el PP de sectarisme

VilaWeb
Redacció
27.04.2013 - 00:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Era d’esperar que no s’aprovara la moció presentada pel PP al ple de l’Ajuntament d’Ontinyent celebrat dijous 25 d’abril, que demanava l’adhesió a l’Acord de a Societat Civil per la Comunitat Valenciana proposat pel president del Consell, Alberto Fabra. La resta de partits (PSOE, Compromís i EUPV) hi van votar en contra.

El que va sobtar durant la discussió del punt va ser l’afirmació del portaveu del PP, Filiberto Tortosa, que artistes com Ovidi Montllor, Raimon, Obrint Pas i Al Tall no havien tingut possibilitat d’aparéixer a la Televisió Valenciana ‘perquè són catalans’. Això ho havia dit en defensa de la gestió política del PP a la Generalitat, i en resposta a les acusacions fetes des de Compromís d’apagada informativa del PP’ que impedia, entre alres coses, l’aparició als mitjans públics de cantants com els esmentats.

La ‘justificació’ de Tortosa va causar estupor entre els regidors de l’equip de govern i d’EUPV. Aquest divendres, Compromís ha emés una nota de premsa en què assegura que el PP es troba sense idees i que és víctima del ‘desconeixement del País Valencià i de la seua cultura. Des del PSOE també s’han afegit a les crítiques, i diuen que les afirmacions de Tortosa ‘són absolutament lamentables, pròpies de la línia més rància i radical del PP i demostren que ha perdut el nord i és un polític del segle passat, amb una perspectiva errònia i caduca del món que l’envolta’.

Una marginació antiga

L’acusació de sectarisme que Compromís va fer en relació a la política informativa i de continguts de RTVV, i que va provocar la polèmica afirmació del portaveu del PP, no és cap novetat. Tot i que en l’època del president Camps el control ideològic arribara al màxim nivell, ja en temps de Zaplana es controlava fins i tot quin perfil havien de traure les càmares del llavors president de la Generalitat. Amb tot, les primeres polèmiques relacionades amb els artistes valencians aparegueren des dels inicis de les emissions.

El propi Ovidi Montllor va portagonitzar un incident durant l’homenatge que se li va fer a Alcoi el 1994, cinc mesos abans de morir. L’Ovidi no va permetre l’accés de l’equip de Canal 9 al recinte: durant el sis anys que tenia el canal no li havien dedicat ni un sol minut, l’havien menystingut. De fet, tal com han confirmat extreballadors de la casa, el van censurar de bon començament perquè sonava ‘massa català’. Com ell, la immensa majoria dels cantants valencians que no havien optat pel castellà es van trobar ignorats pel mitjà de comunicació públic, una situació que encara dura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any