Fabra es nega a reivindicar ara el deute històric valencià

  • L'oposició retreu al president valencià que actuï amb submissió i feblesa davant Rajoy

VilaWeb
Redacció
25.04.2013 - 12:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Alberto Fabra considera que el govern espanyol ‘no pot atendre cap reivindicació de deute històric’ tenint en compte la situació econòmica actual. El grup de Compromís a les Corts li ha preguntat sobre les mesures que pensava tirar endavant per recuperar el deute històric valencià, xifrat en 11.000 milions d’euros. I Fabra ha respost que si bé el govern no hi renunciava, la situació econòmica impedia de reivindicar-lo. L’oposició ha retret a Fabra que actuï amb ‘feblesa’ i ‘submissió’ davant el president espanyol, Mariano Rajoy, en un ple que ha coincidit amb la diada del Vint-i-cinc d’Abril.

L’autogovern, i la reivindicació d’una millora en el finançament i del deute històric del País Valencià ha marcat bona part del debat de la sessió de control d’aquest dijous al president Alberto Fabra, una sessió que ha coincidit amb la commemoració de la batalla de Almansa el 1707.

Compromís ha preguntat a Fabra sobre les mesures que emprendrà per exigir el deute històric. El president ha respost que no renunciava ‘a res’ però que ara per ara el govern espanyol no podia ‘atendre cap reivindicació de deute històric de cap comunitat perquè no té ingressos per poder solucionar la situació’. 

Per Fabra, el deute ve motivat pel fet que el País Valencià va ser una de les primeres autonomies en assolir competències i això va comportar una gran inversió en infrastructres.

Per la seva banda, el síndic de Compromís, Enric Morera, ha lamentat que el govern valencià ‘sí que tinga diners per rescatar els bancs però no per al poble valencià’ i li ha retret Fabra la ‘feblesa’ davant Madrid. Morera ha afegit que si el president valencià deia que no hi havia diners és que havia ‘renunciat a ser president de la Generalitat Valenciana’. Morera ha exigit a Fabra que sigui ‘fort’ i exigeixi allò que és constitucionalment just. En un altre torn d’intervenció, la diputada de Compromís Mireia Mollà ha acusat Fabra de ‘submissió’ a Madrid. 

El grup d’Esquerra Unida del País Valencià ha demanat al president si estava disposat a defensar l’autogovern i els interessos valencians enfront del govern espanyol. La síndic d’EUPV, Marga Sanz, ha assenyalat que l’autogovern només es podia defensar amb finançament i ha preguntat Fabra a què esperava per reclamar el deute històric. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any