Un te amb bona companyia

VilaWeb
VilaWeb
Dolors Sanchis
18.04.2013 - 18:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actuació del grup l’Orquestra Àrab de Barcelona ha estat tot un èxit. Un espectacle dirigit als escolars dels centres d’Ontinyent que ens acosta a la cultura àrab i a les nostres pròpies arrels culturals que tant han begut d’aquesta cultura en el passat.

Tant ha begut com que Albaida, Salem, Benicolet, Benissoda, Benigànim o Atzeneta són noms que ens vénen de l’àrab. O la nostra tan ‘espanyola expressió’ olé, ens ve d’Al·là, utilitzat com a expressió d’aprovació i alegria. I els torrons, els massapans o la monjàvena són d’origen àrab. I també la millora i extensió del regadiu en terres valencianes amb l’àmplia xarxa de séquies, pous, sénies… O el zero, o l’àlgebra o els escacs, o les taronges. O tantes i tantes paraules que utilitzem hui en dia com alfàbega, albergínia o alforja.  

El grup ha sabut conjugar els aspectes més atractius de la música andalusina que té molt a vore amb el flamenc i amb les músiques populars valencianes. Ha fet participar el públic dels ritmes i la màgia de la música.

La riquesa i varietat dels instruments musicals han meravellat el públic infantil, juvenil i universitari que assistia a les representacions. I han trobat com la dolçaina o el violí també regna per aquelles terres del Magrib. O com la Tarara és tan popular al Magrib com a terres valencianes.

Han aconseguit sorprendre uns joves que tenien una imatge molt distinta de la cultura àrab, la que ens transmeten als mitjans de comunicació, una visió pobra, incompleta i discriminatòria. I que per cert no afavoreix per a res la bona convivència.

És d’aquests tipus d’actuacions i intervencions que estem necessitats. Buscant els aspectes que ens poden acostar a altres cultures és com podrem aconseguir una convivència pacífica i agradable per a tot i totes. Perquè conéixer els altres ens acosta i ens fa perdre la por. I la por és la mare de tots els mals.

Felicitem-nos, doncs, per aquesta iniciativa i esperem poder gaudir d’altres actuacions en aquesta línia a la comarca. Gràcies a l’Orquestra Àrab de Barcelona per apropar-nos i descobrir-nos la seua, que també és un poc nostra, CULTURA. Perquè la música és un llenguatge que arriba al cor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any