La PAH retira la ILP contra els desnonaments ‘perquè el PP l’ha desvirtuada’

  • 'La proposta de PP és una burla als afectats', es queixa la pataforma

VilaWeb
Redacció
18.04.2013 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i les entitats promotores de la ILP per la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. Denuncien que el text no recull el contingut que havia presentat la PAH i que el PP ha aprofitat la tramitació parlamentària per desvirtuarlitzar-ne les propostes.

‘La proposta del PP és una burla als interessos de les persones afectats per processos d’execució hipotecària i a la societat en tot el seu conjunt. Un cop més, l’efectivitat del dret a un habitatge digne queda supeditat als interessos de les entitats financeres’, diu el comunicat de la PAH, que alerta que el PP ha ‘eliminat qualsevol rastre de la ILP per la dació en pagament’.  

‘Amb el seu projecte de llei, el PP no resol el problema social del deute hipotecari (ni el dels que ja han estat desnonats ni els qui ho seran en el futur) –diu la PAH–. Milers de ciutadans continuaran perdent l’habitatge i continuaran endeutats amb les entitats financeres, perpetuant-se la injustícia de la legislació hipotecària espanyola.’

En canvi, afegeix, la ILP ‘permetia alliberar les famílies de la condemna financera i facilitava l’accés, en règim de lloguer social, a habitatges vuits propietat d’entitats financeres’. 

La PAH diu que les mesures que proposava en la ILP permetien ‘mitigar de manera decisiva els efectes socials més dramàtics de la crisi econòmica actual’, i que la reforma que hi ha fet el PP ‘continuarà condemnat a la pobresa i l’exclusió social centenars de milers de persones’. 

Les demandes de la ILP

La ILP havia aconseguit entrar al congrés espanyol després de reunir 1.402.854 signatures acreditades, 900.000 més de les necessàries. El text establia que en cas d’execució hipotecària d’un habitatge habitual, els deutors podrien sol·licitar el lliurament de l’immoble com a pagament de la totalitat del deute i la hipoteca quedarà extingida juntament amb els interessos i costos del procés.

A més, prohibia explícitament desnonar persones del seu habitatge habitual quan l’impagament fos ‘per motius aliens a la seva voluntat’ i deixava clar que els deutors podien continuar residint al pis durant un període de cinc anys. Durant aquest termini haurien de pagar un lloguer social que no podria ser superior al 30% dels seus ingressos mensuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any