El parlament manté que la declaració de sobirania és vigent

VilaWeb
Redacció
16.04.2013 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió de la mesa del parlament ha acordat per majoria demanar al Tribunal Constitucional espanyol (TC) que no admeti a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la declaració de sobirania que va aprovar la cambra el 23 de gener amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP.

En declaracions als periodistes, la presidenta del parlament, Núria De Gispert, ha explicat que plantejaran aquesta petició al tribunal aprofitant la resposta a la providència que el TC va transmetre a la cambra perquè aclarís si la declaració de sobirania continuava vigent.

El tribunal reclamava que el parlament expliqués si la proposta del PSC aprovada el 13 de març i que demanava començar un diàleg entre els governs català i espanyol per organitzar una consulta d’autodeterminació a Catalunya invalidava la declaració de sobirania avalada el gener, cosa que tots els partits van negar.

De Gispert ha explicat que, al costat de la providència, el TC ha fet arribar al parlament l’escrit amb el qual l’advocacia de l’estat va sustentar el recurs que el govern espanyol ha presentat contra la declaració de sobirania per considerar-la incompatible amb la constitució espanyola, atès que, segons la seva opinió, la sobirania correspon al conjunt dels espanyols.

Aquesta circumstància que, segons la presidenta del parlament, no és habitual, ha portat la mesa a acordar que, al costat de la resposta avalant les dues declaracions de la cambra, es presentaran una sèrie d’al·legacions perquè el TC ni tan sols admeti a tràmit el recurs impulsat per l’estat espanyol.

‘Demanem que, atès que no s’ha admès a tràmit encara el recurs, ens permetin defensar-ne la inadmissibilitat’, ha resumit De Gispert, que ha posat com a precedent una decisió del mateix tribunal respecte al recurs que el govern de José María Aznar havia presentat contra la tramitació del pla Ibarretxe basc.

Llavors, el TC va permetre al govern basc de defensar la no-admissió a tràmit del recurs, i ha acabat donant-li la raó i rebutjant els arguments de l’executiu espanyol entenent que no podien tramitar-se uns recursos que es dirigeixen contra actes de les administracions autonòmiques ‘sense cap valor legal’.

És en aquest punt en el qual se centraran les al·legacions del parlament, perquè subratlla, com ja han fet amb anterioritat, que les propostes de resolució de la cambra catalana no tenen valor legal, sinó que són simplement posicionaments polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any