Nova Zelanda obre la porta a oficialitzar el nom en maori de les dues grans illes del país

  • Per a designar la North Island i la South Island, es podran fer servir els topònims tradicionals Te Ika-a-Māui i Te Waipounamu

VilaWeb
Redacció
05.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les dues grans illes que formen Nova Zelanda, la del Nord i la del Sud, podrien recuperar oficialment el nom en maori: Te Ika-a-Māui (‘el peix d’en Maui’) i Te Waipounamu (‘les aigües de jade’), respectivament. El New Zealand Geographic Board (NZGB), la institució encarregada dels topònims, va rebre una petició perquè es canviés el nom de la South Island per la versió maori i es va adonar que el nom en anglès, de fet, no havia estat mai declarat oficial.

Don Grant, el director de l’NZGB, ho explicava: ‘Mentre fèiem recerca sobre el tema, ens vam adonar que tant la North Island com la South Island no eren noms legalment oficials, malgrat que eren d’ús comú de feia temps.’ Per això l’organisme es planteja ara d’adoptar oficialment els noms maoris, al costat de l’equivalent anglès, per a denominar les dues illes. De fet, afegia Grant, els noms tradicionals apareixien en els mapes oficials fins a la dècada del 1950.

El maori, parlat per una mica més del 4% de la població, és oficial a Nova Zelanda (o Aotearoa) juntament amb l’anglès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any