L’enrabiada infantil

VilaWeb
Thot Institut
01.04.2013 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les claus per a tenir èxit en l’educació dels nostres fills i filles és saber utilitzar els moments quotidians de conflictes per a redirigir els comportaments inadequats. Les enrabiades en són un exemple.

Els estudis neurològics que estan publicant-se darrerament ens ofereixen explicacions de les causes que hi ha al darrere dels comportaments, així com estratègies i orientacions per a poder reconduir aquestes conductes.
Davant una enrabiada o ‘burrera’, els adults també acostumem a perdre els nervis i tenim la temptació de reaccionar de forma semblant, mitjançant un crit o fins i tot un batecul. No som conscients que aquesta reacció dóna el control de la situació als nens, perquè han aconseguit fer-nos perdre els  papers.

Encara que siga dur i complicat, els pares i les mares hem de mantenir el control de la situació. Ens cal primer entendre que quan esclata un conflicte emocional és el cervell primitiu qui està dominat. S’actua sense pensar. En aquests moments no es pot raonar amb els xiquets.

Cal deixar que l’emoció desbordada baixe. Per a poder aconseguir-ho és important connectar emocionalment amb els xiquets, utilitzant un to afectuós per a ajudar-lo a tranquil·litzar-se. En aconseguir-ho podrem fer-li veure que el seu comportament no ha estat adequat i que tindrà conseqüències. Un mal moment es pot fer servir per a educar. La disciplina que els imposem haurà de reafirmar la nostra autoritat. Ha de tenir clar que ha sobrepassat els límits.

La sanció és important que tinga alguna relació amb l’actuació incorrecta: netejar, recollir, arreglar, fer un dibuix o escriure una carta com a disculpa… Deixar-los sense televisió o sense anar al parc per no menjar-se el dinar probablement no serà una idea que ells troben relacionada i serà menys efectiva.

Malauradament, per a educar no hi receptes màgiques. En tot cas, com a adults, nosaltres sempre hem de dur el control i el timó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any