Sant Miquel de Vic és el col·legi més guardonat als Premis Recerca Jove 2012

  • Els premis s'han lliurat a l’Auditori de Barcelona

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El col·legi Sant Miquel dels Sants ha estat el centre més premiat als Premis Recerca Jove 2012 amb 4 premis, 2 per a treballs de Batxillerat, 1 per a treballs d’ESO i 1 per al Centre. Els tutors dels treballs van ser els professors Enric Roca i Assumpta Vila. Ignasi Roviró, director del Col·legi Sant Miquel dels Sants, va rebre el Premi de Centre. L’acte de lliurament, presidit pel conseller Mas Collell, ha tingut lloc dissabte a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona. Els alumnes del Col·legi Sant Miquel dels Sants premiats han estat Marta Clos, Anna Calm, Meritxell Font, Laia Villar, Pau Benito i Núria de Rocafiguera. D’Osona també ha estat premiat Guillem Rius de l’institut Antoni Pou Argila de Manlleu. El tutor del seu treball va ser Albert Pedro.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que “Catalunya serà el que la suma dels talents de la nostra gent arribi a ser”. Mas-Colell ho ha dit durant l’acte de lliurament dels Premis de Recerca Jove a 84 alumnes i 11 centres d’ensenyament secundari que aquest migdia s’ha fet a l’Auditori. En la seva intervenció el conseller ha afirmat que els Premis de Recerca Jove “són una bona eina per estimular el talent del país juntament amb moltes altres iniciatives com el programa ICREA”. Mas-Colell ha dit que “va ser una decisió conscient, volguda i permanent de tots els governs de Catalunya assolir un lloc capdavanter a Europa. Això vol dir que la recerca, la innovació i la ciència han de tenir una presència significativa per no conformar-nos amb ser una província marginal”.

En l’acte també ha intervingut Manel Esteller, director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que en un discurs adreçat als joves ha dit que “Catalunya necessita el vostre talent. No mateu el nen que és dins vostre, que té curiositat i es fa preguntes. La recerca val molt la pena”. Esteller ha afegit que “una societat culta i amb coneixement és una societat lliure. Feu el petit pas de marxar però torneu a Catalunya”.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat que “fent del perquè i el com de les vostres vides ajudeu al progrés econòmic, social i cultural del país. El nivell de democràcia i justícia depèn del talent. A les vostres mans està construir una Catalunya més pròspera, lliure i justa”.

Als Premis de Recerca Jove que atorga la Secretaria d’Universitats i Recerca per fomentar l’esperit científic entre el jovent, s’han presentat 244 treballs realitzats per 311 alumnes. Els treballs els elaboren estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica. A banda de premiar l’esforç dels alumnes i el treball en equip, els premis reconeixen també el foment de les vocacions científiques per part dels centres.

Per àrees de coneixement, el major nombre de treballs premiats (21), pertany a l’àmbit de ciències. A continuació, trobem les ciències de la vida (13) i les humanitats (13), l’enginyeria i l’arquitectura (10), les ciències socials (8) i les ciències mèdiques i de la salut (6). Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb 16 premiats. La segueixen el Vallès Occidental, amb 7 premiats, el Baix Llobregat amb 6 i el Maresme amb 5.

Els Premis de Recerca Jove s’atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d’ESO i una altra per a l’alumnat de secundària postobligatòria. Els guardons estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que destinaran a equipament de biblioteques i material docent. L’edició de 2012 inclou també el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que premia els treballs de recerca sobre les dones i les seves aportacions.

A l’acte de lliurament dels Premis també hi han assistit el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina; i el director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any