Isabelle Durant, vice-presidenta de l’europarlament: ‘Són els catalans els qui han de decidir si cal fer un referèndum’

  • També defensa rebaixar la pressió fiscal a les autonomies que presten més serveis

VilaWeb
Redacció
17.03.2013 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una entrevista a l’ACN, la vice-presidenta del Parlament Europeu Isabelle Durant, del grup dels Verds-Aliança Lliure Europea, considera que ‘són els catalans els qui han de decidir si fer un referèndum’ i es mostra favorable a l’ús del català a l’Eurocambra, perquè ‘és important que els catalans puguin explicar-se en la seva llengua al Parlament Europeu’. Quant a la política de retallades, defensa rebaixar la pressió fiscal a les autonomies que presten més serveis.

Durant, que ocupa una de les catorze vice-presidències de l’Europarlament, veu ‘indispensable’ el diàleg entre Catalunya i Espanya i subratlla que la identitat i l’autonomia són ‘qüestions molt importants i serioses i no es poden negar’. La vice-presidenta, amb tot, declina posicionar-se sobre el cas català: ‘Com a europea no puc dir què ha de fer el govern de Catalunya.’

Dóna suport, alhora, al fet que es pugui parlar català a l’Eurocambra. En aquest sentit, anuncia que votarà en favor de fer servir la llengua catalana en cas que finalment el president del parlament comunitari, Martin Schulz, porti a la mesa la qüestió. L’eurodiputada veu ‘extremadament important’ que els catalans es puguin expressar a l’Europarlament en el seu propi idioma i considera que és Catalunya qui ha d’afrontar les despeses econòmiques de la traducció. 

Paral·lelament, considera que ‘cal donar suport i animar les regions que fan un esforç per mantenir serveis públics de qualitat’. Per això defensa rebaixar la pressió fiscal a les comunitats autònomes que presten més serveis amb l’objectiu de ‘repartir l’esforç per penalitzar el mínim possible els ciutadans més fràgils’. Durant troba inadmissible que serveis com l’educació i la sanitat es ressentin de les mesures d’austeritat i alerta que, si es continua per aquest camí, el remei de la crisi aconseguirà ‘agreujar la malaltia’ i, fins i tot, ‘matar el malalt’. Durant es mostra a favor de depurar les finances públiques, però repartint els esforços d’una manera racional entre les administracions, de manera que no es castiguin les autonomies que, com Catalunya, presten una bona part dels serveis bàsics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any