El govern resumeix l’ofensiva espanyolista en un gràfic

  • Hi explica l'ofec econòmic, les pràctiques poc democràtiques i els atacs polítics

VilaWeb
Redacció
09.03.2013 - 12:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català ha publicat un gràfic titulat ‘Estem davant del govern espanyol menys dialogant de la democràcia’ en el qual sintetitza en tres blocs l’ofensiva espanyolista contra Catalunya d’aquests darrers mesos. ‘En aquests moments, Catalunya està sotmesa a un ofec econòmic, una ofensiva política i a pràctiques poc democràtiques sense precedents’, diu el govern. El gràfic està dividit en aquests tres blocs:

Ofec econòmic

En el primer punt, titulat ‘Ofec econòmic’, el govern recorda els 16.409 milions d’euros anuals de dèficit fiscal, el deute de 1.689 milions d’euros de l’estat amb Catalunya, l’objectiu de dèficit del 0,7%, que el govern qualifica d’inassolible, i els recursos judicials als nous impostis que la Generalitat ha intentat crear.

Pel que fa al dèficit fiscal, el govern recorda que és equivalent al 8% del PIB. ‘Això es comptabilitza en 43 cèntims que no tornen per cada euro que paguen els catalans, o sigui, 2.252 euros per cada català. O el que és el mateix, cada segon Catalunya paga a l’estat 500 euros en forma d’impostos que no es reinverteixen al país’, diu el text que acompanya el gràfic.

VilaWeb ja va explicar en aquest informe que l’estat havia fet un repartiment molt desigual de les exigències de dèficit de la Unió Europea entre les administracions públiques. L’estat ha imposat la part més voluminosa de la retallada del dèficit a les comunitats autònomes, tot i que són les que tenen les competències per sostenir l’estat del benestar, els serveis socials i la cohesió social. En canvi, no ha aplicat retallades als ministeris menys útils per a la ciutadania, com ara el de Defensa, ni tampoc als ministeris buits –amb competències transferides als governs autonòmics–, com ara Cultura, Educació i Sanitat.

les xifres són els següents: partint de la base que les comunitats autònomes han tancat el 2012 amb un dèficit de l’1,5% i se’ls demana d’acabar el 2013 sense ultrapassar el 0,7%, l’esforç requerit és del 53,3%. Mentrestant, l’administració central parteix d’un dèficit del 4,5% el 2012 i l’objectiu del 2013 és d’un 3,8%, cosa que implica un esforç del 15%. I aquesta situació s’ha de repetir el 2014.

La injustícia en el repartiment és tan evident que fins i tot el Parlament Europeu ha acabat exigint al govern espanyol que reequilibri l’esforç de les administracions.

Ofensiva política

En el punt dedicat a l’ofensiva política, el govern posa com a exemples el recurs al Tribunal Constitucional per a suspendre la declaració sobirania aprovada al parlament, la renúncia forçada del fiscal superior de Catalunya i la votació al congrés dels diputats en contra del diàleg entre Catalunya i Espanya pel dret de decidir.

El govern diu: ‘en resposta a aquesta manera de fer, el govern té previstes diverses accions: la votació al ple del parlament de la resolució proposada que insta la Generalitat a iniciar un diàleg amb el govern espanyol per fer possible una consulta als catalans per decidir sobre el seu futur; construir el Pacte Nacional pel Dret de Decidir i continuar amb la reactivació dels treballs de la ponència de la llei de consultes.’

Pràctiques poc democràtiques

En el bloc de pràctiques poc democràtiques el govern recorda les amenaces militars contra Catalunya i la validació per part del ministeri de l’Interior de l’informe policíac publicat per El Mundo en el qual s’hi feien acusacions contra el president de la Generalitat que s’han demostrat falses.

‘Igualment d’escandalosa resulta la indiferència amb la qual el Ministeri de Defensa ha reaccionat davant les greus amenaces d’alguns càrrecs militars en actiu i també retirats contra el procés sobiranista’, diu el govern, que en el document recull unes declaracions del president Mas: ‘com pot passar que un general amenaci amb la intervenció de l’exèrcit i no passi res, i a un fiscal, per aplicar el sentit comú, se li obri un expedient que pot acabar en la seva destitució?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any