Mas deplora ‘la intolerància creixent’ respecte de Catalunya

  • Qualifica les declaracions d'Ibarra en què el comparava amb Hitler i Mussolini de bestieses · La Generalitat es planteja demandar-lo

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2013 - 13:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Les bestieses d’aquests últims dies donen una sensació d’intolerància creixent respecte de Catalunya’, ha dit avui el president de la Generalitat, Artur Mas, referint-se a les declaracions d’ahir de l’ex-president extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra. Ibarra va comparar Artur Mas amb Hitler i Mussolini (àudio). La Generalitat sospesa de portar Ibarra als tribunals per haver fet aquesta comparació. ‘Avui mateix sabrem si ens querellem o ens posem en mans de la fiscalia, hi ha diverses formes’, ha dit el conseller de Presidència, Francesc Homs.

Durant l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de la Dona, Mas ha demanat respecte pel projecte català i per les idees, tot recordant que els grans problemes s’han resolt sempre amb diàleg, democràcia i bones maneres.

A banda, però, Homs ha exigit ‘una declaració contundent dels dirigents espanyols’ pel ‘caldo de cultiu’ que s’està creant ‘contra Catalunya’. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat que els representants polítics espanyols rectifiquin la seva actitud. ‘Sovint es presenta allò que defensa el Parlament de Catalunya com una imposició. Es pot no estar d’acord, però només es demana poder votar en un referèndum. Cal una reacció rotunda. Més enllà de si hi hauria d’haver una querella’, ha explicat, i ha exigit contundència a Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba: ‘No es pot permetre que es digui que Catalunya imposa res.’ Ja ahir va demanar a Rajoy i Rubalcaba ‘un desmentiment rotund’ de les paraules de Rodríguez Ibarra.

Rodríguez Ibarra obre un nou conflicte institucional amb insults contra Mas i el parlament

El socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ex-president de la Junta d’Extremadura, ha recuperat el to agressiu contra Catalunya que el caracteritzava quan era un polític en actiu. Ahir va obrir un nou conflicte institucional equiparant el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler i Mussolini. En declaracions a Antena 3, va dir ahir que Mas volia fer un cop d’estat ‘des de dins del sistema’.

Ibarra va subratllar que els espanyols no estan acostumats a atacs des de dins, com van fer Hitler i Mussolini, i ara Mas diu al parlament: ‘Doni’m poders per convocar un referèndum per marxar d’Espanya.’ A parer seu, això és atacar la constitució, és colpisme. ‘Quan Tejero ho va fer era colpisme i quan ho fa algú com el parlament, també’, va dir.

I en aquest cas, segons Ibarra, els espanyols no saben com reaccionar, perquè són avesats a atacs a la constitució amb les armes, però no des de dins: ‘Els alemanys sí, perquè Hitler va atacar el sistema des de dins del sistema; i els italians també, perquè Mussolini va atacar el sistema des de dins del sistema. Però nosaltres no sabem com reaccionar.’

Sobre les relacions entre PSC i PSOE, Ibarra va pronosticar que la cosa acabaria ‘molt malament per al socialisme’, perquè pot quedar ‘atropellat’ pel nacionalisme espanyol, igual com ha passat al PSC i al PSE a Catalunya i a Euskadi.

Joan Tardà respon: ‘Si pogués, es comportaria com un Milosevic’

El diputat d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà, va respondre la intervenció de Rodríguez Ibarra amb dos piulets al Twitter. Va dir: ‘Que Rodríguez Ibarra compari Mas amb Hitler i Mussolini i que cap dirigent del PSOE no li digui res evidencia la barra lliure catalanofòbica a Espanya.’ I després: ‘No tinc cap dubte que Rodríguez Ibarra, si pogués, es comportaria com un Milosevic, que també es considerava d’esquerres, però resultà un genocida.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any