S’ha mort Stéphane Hessel, autor de ‘Indigneu-vos’

  • Va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948

VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 09:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i diplomàtic francès Stéphane Hessel, un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans i autor del popular llibre ‘Indigneu-vos‘ (2010), s’ha mort avui a l’edat de noranta-cinc anys. Diplomàtic i membre de la resistència francesa, aquests últims anys havia intensificat el seu discurs adreçant-se als indignats de tot el món i instant-los a comprometre’s per canviar les coses. Ho va fer a través del llibre ‘Comprometeu-vos, ja no n’hi ha prou d’indignar-se’, que va publicar un any després de ‘Indigneu-vos’.

‘No n’hi ha prou d’indignar-se per la injustícia del món, com si fos un vast panorama. La injustícia se’m presenta a la meva porta, ara, d’una manera immediata’, deia Hessel, que demanava de no restar indiferent i denunciar les injustícies.

Hessel va néixer a Berlín el 1917. El 1924, amb la seva mare, va arribar a França, on va obtenir la nacionalitat. Membre de la resistència durant la Segona Guerra Mundial, es va unir al general De Gaulle el 1941. Fou detingut i traslladat a camps de concentració nazis, però se’n va poder escapar. Després de la guerra, participà en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948. Era l’únic redactor de la declaració que quedava viu.

La crida a la rebel·lió

Amb el llibre ‘Indigneu-vos!’, un manifest de menys de seixanta pàgines que empeny a reaccionar contra les injustícies del món i a rebel·lar-s’hi pacíficament, va obtenir fa dos anys un gran èxit de vendes, especialment a l’estat francès. Hessel hi advertia que la resistència és, avui, molt més difícil que no fa trenta anys: abans era molt clar l’enemic, es digués Hitler, Stalin o Franco, però avui l’enemic és la injustícia, la pobresa, l’explotació de la terra i la violació de qualssevol drets recollits en la declaració que ell mateix contribuí a redactar; una declaració, confessava, que no es compleix.

 

Més informació:

Stéphane Hessel: ‘La Declaració Universal dels Drets Humans no es compleix’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any