Què farien els abstencionistes si acabessin votant en el referèndum?

  • Una part de l'abstenció s'inclinaria pel no si acabés votant · L'altra part no ho té clar o està desmotivada políticament

VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 13:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El resultat d’un referèndum sobre la independència de Catalunya que es celebrés demà tindria un resultat de més d’un 70% del sí i de menys d’un 30% del no, tenint en compte les dades de l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió que s’ha fet públic avui. Aquest és el resultat que surt amb un percentatge d’abstenció que, segons l’enquesta, seria del 17%. Què passaria, però, si finalment la participació fos molt més alta? Què passaria si fos gairebé del 100%, tal com va passar en el referèndum del Quebec del 1995, quan va ser del 94,5%?

Les dades del CEO permeten veure que aquells que es declaren abstencionistes s’inclinarien majoritàriament pel no a la independència si acabessin votant. Aquests serien gairebé la meitat del 17% d’abstenció. L’altra meitat es repartiria gairebé a parts iguals entre els que declaren que no votarien perquè no tenen una posició ferma (25,3% de l’abstenció) i els que diuen que estan desmotivats amb la política (24,2%).

L’altra meitat d’abstencionistes, doncs, exposen motius contraris a la independència. Quins motius? Preservació de la unitat d’Espanya (15%); que no es veu com un procés prioritari o viable (8,3%); un sentiment identitari més espanyol que català o tan espanyol com català (6,2%); perquè no seria positiu per Catalunya (5,8%); perquè no li interessa el tema (5,3%); perquè troben que Catalunya no està preparada (3%); perquè prefereixen un model federal (2,8%) o perquè ho troben ‘massa radical’ (2,1%).

Es pot entendre (això no ho diu l’estudi) que en aquests casos la manera d’oposar-se a la independència no és pas anar a votar no, sinó no participar en el referèndum.

Ara, per més que tota l’abstenció (tot aquest 17%) anés a votar no a la independència el sí continuaria sent majoritari, segons les dades del CEO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any