Jordi Porta, investit ‘honoris causa’ per la UAB

  • El president d'Unescocat i ex-president d'Òmnium, considerat un referent de les ciències socials a Catalunya

VilaWeb
Redacció
20.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Porta, president d’Unescocat, ex-president d’Òmnium Cultural i ex-director de la Fundació Jaume Bofill, serà investit avui doctor ‘honoris causa’ de la UAB a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. La cerimònia es farà a migdia a la sala d’actes del rectorat. Porta, gran impulsor de les ciències socials a Catalunya, ha estat també una persona estretament vinculada a aquesta universitat.

L’acte començarà, com és tradicional, amb la lectura de l’acta de nomenament per part de la secretària general de la UAB, Judith Solé, i la presentació del doctorand per part del seu padrí, el catedràtic de ciència política Josep Maria Vallès.

A continuació, el rector de la UAB, Ferran Sancho, lliurarà el diploma i la medalla al nou doctor, que oferirà la lliçó magistral. L’acte s’acabarà amb l’actuació del Cor de Cambra de la UAB i la intervenció del rector.

Un referent de les ciències socials

Porta (Barcelona, 1936) es va llicenciar en filosofia per la UB i va fer els estudis de postgrau a la Université de Paris Ouest – Nanterre. Poc després, el 1971, va accedir a la direcció de la Fundació Jaume Bofill, que va ocupar fins el 2001. Es tracta d’una organització dedicada a afavorir el progrés del coneixement donant suport a l’educació mitjançant diverses iniciatives –estudis, trobades, recerques, etc. La seva aportació ha estat especialment destacada en el camp de les ciències socials, sobretot a les ciències polítiques i la sociologia. La fundació, a més, va donar un suport intens a la creació de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, el 1985.

La col·laboració de Porta amb la UAB va continuar quan s’incorporà al Consell Social entre 1992 i 1998 i quan fou nomenat Síndic de Greuges de la universitat, càrrec que va exercir entre el 2000 i el 2009.

A més, el nou doctor ‘honoris causa’ va ser president d’Òmnium Cultural entre el 2002 i el 2010, any en què va assumir la presidència del Centre UNESCO de Catalunya o Unescocat, institució creada com a referent de la UNESCO a Catalunya. El 2010 també li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Porta ha presidit més entitats, com ara la Fundació Enciclopèdia Catalana, la Coordinadora Catalana de Fundacions o la Plataforma Cristianisme Segle XXI, i ha estat membre dels consells editorials del diari Avui i d’Edicions 62. Entre les seves obres publicades, es destaquen ‘Anys de referència’ (1997) i ‘El català, ara o mai’ (2005).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any