El meteorit dels Urals, com 30 bombes d’Hiroshima

  • És l'equivalent de l'energia que va alliberar · Feia disset metres · Va causar 1.100 ferits

VilaWeb
Redacció
16.02.2013 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El meteorit que va caure a la la província russa de Txeliàbinsk, als Urals, va fer més de 1.100 ferits. Feia disset metres, i va alliberar una energia de 500 quilotons, unes trenta vegades més a la bomba atòmica d’Hiroshima, segons ha informat la NASA. ‘Un esdeveniment d’aquesta magnitud passa una vegada en cent anys de mitjana’, ha dit Paul Chodas, col·laborador del programa d’objectes pròxims a la Terra en el laboratori de propulsió a raig de la NASA.

‘Quan una bola de foc és d’aquesta grandària, molts altres meteorits poden arribar alhora a la superfície de la Terra,i és probable que en aquest cas ho hagin uns quants més de grans dimensions’, ha afegit.

Les dades infrasónicos recollides indiquen que la caiguda del bòlid, des que va entrar a l’atmosfera fins a la desintegració, va durar 32,5 segons. El so fou captat en onze de les quaranta-cinc estacions de seguiment situades en trena-cinc països diferents. La seva trajectòria, però, va ser molt diferent de la de l’asteroide 2012 DA14 que algunes hores després va passar prop de la Terra, de manera que els científics descarten la relació entre tots dos.

Experts del ministeri rus d’Emergències continuen buscant fragments del bòlid que, segons una hipòtesi, va poder haver caigut al llac glaçat de Txebarkul, prop de Txeliàbinsk. Un grup de sis bussos s’encarregarà de comprovar aquesta versió en les pròximes hores.

El govern rus compta 1.145 ferits, la majoria lleus, però hi ha cinquanta persones que van necessitar hospitalització, entre les quals una dona de 52 anys amb la fractura de dues vèrtebres que ha estat traslladada avui dissabte en un avió especial a Moscou.

Segons les dades d’última hora, el bòlid va rebentar finestres i va causar altres danys en més de 3.700 edificis residencials i més de 700 instal · lacions públiques. La superfície total de vidres trencats arriba a 200.000 metres quadrats.

Els vídeos

Els testimonis de la caiguda del meteorit expliquen haver vist objectes incandescents que queien del cel, i també haver sentit el so d’una explosió. Hi ha enregistraments fets per veïns en què es veu el rastre de fum que deixa el meteorit al cel i se sent una gran explosió. Les alarmes dels cotxes es van disparar. Aquests són alguns dels vídeos més colpidors:

Les càmeres de seguretat d’empreses també han enregistrat els efectes de l’explosió. Heus-ne ací uns exemples:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any