L’estat espanyol incrementa un 11% la despesa en espionatge

  • Enguany destina 19,8 milions de fons reservats al CNI

VilaWeb
Redacció
16.02.2013 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol destinarà (pdf) enguany 19,8 milions d’euros a l’espionatge. El Centro Nacional de Inteligencia (CNI), que des de l’any passat s’emmarca en el ministeri de Presidència, que encapçala Soraya Sáenz de Santamaría, rebrà un 11% més de pressupost d’aquests fons reservats que no l’any passat (17,8 milions). De fet, tot l’increment pressupostari dels fons reservats que tenen els ministeris de Presidència, Interior i Afers Estrangers anirà a parar als serveis d’intel·ligència espanyols.

Aquests fons tenen una característica especial, a diferència de la resta de partides pressupostàries: el govern espanyol només informa de com es fan servir en una sessió secreta en una comissió de la qual només formen part un diputat de cada grup parlamentari que sigui autoritzat per una majoria qualificada del ple del congrés.

Fa uns mesos hi va haver una forta controvèrsia perquè el PP va vetar que hi hagués cap representant del grup mixt (on hi ha, entre més, els diputats d’Amaiur i d’ERC) en la comissió. Els diputats republicans Alfred Bosch i Joan Tardà van ser proposats per integrar aquesta comissió de secrets oficials, però el la majoria absoluta del PP ho va impedir.  ‘Ens veten perquè som independentistes’, es va queixar Tardà (vídeo).

Les dades d’aquest increment del pressupost en espionatge, les ha destacades el diputat d’ERC al parlament Pere Aragonès avui en el seu Twtter, en el marc del complet recull que fa de #cosesdelBOE. Aquesta mateixa setmana ha destacat també que la tauromàquia i la publicitat de l’exèrcit expanyol s’enduen aquest 2013 més de dos milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any