Mobilitzacions contra els desnonaments a tot el país

  • La PAH vol mantenir la pressió per evitar que es modifiqui el text de la ILP durant el seu tràmit al congrés

VilaWeb
Redacció
16.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ILP contra els desnonaments va ser admesa a tràmit dimarts passat, però les mobilitzacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es mantenen. Ara la intenció és que la ciutadania no disminueixi la pressió per tal que el text s’aprovi al congrés sense modificacions, i mantenint les demandes ‘inegociables’ per a la PAH. Per a avui hi ha previstes manifestacions a diverses ciutats del país i a tot l’estat.

La plataforma ha convocat a Alacant (18.00, carrer Mestre Alonso), Barcelona (17.00, plaça Universitat), Eivissa (18.00, passeig de s’Alamera), Gandia (12.30, plaça Major), Palma (18.00, plaça Espanya), Maó (12.00, plaça Colón), Port de Sagunt (17.00, Tinença d’Alcaldia) i València (18.00, plaça de l’Ajuntament).

Objectiu: que no es modifiquin les demandes de la PAH

‘No podem esperar durant mesos l’aprovació de la ILP, ni ens podem permetre que no s’aprovi’, diu la PAH en el manifest de convocatòria de la manifestació. Recorda que l’acceptació a tràmit ha estat només el primer pas, però que tot just ara han començat les negociacions. I per això insisteix en la importància de la mobilització i la pressió de la ciutadania, que han estat les responsables que finalment el PP hagués de votar a favor de la tramitació al congrés, tot i haver dit fins a l’últim moment que no ho permetria.

Ara l’objectiu de la PAH és que el text que finalment es tramiti al congrés inclogui les demandes de la PAH: condonació de la hipoteca a canvi de retornar el pis hipotecat al banc, amb caràcter retroactiu i per a tots els contractes hipotecaris; moratòria immediata per a tots els desnonaments que afectin habitatges habituals i quan l’impagament del préstec hipotecari es degui a motius aliens a la pròpia voluntat; i la creació d’un fons de lloguer social a partir dels pisos desocupats de les entitats bancàries.

Les diferències entre la ILP i el projecte de llei del PP

Cal tenir en compte que la ILP i el projecte de llei ‘de mesures urgents per a reforçar la protecció als deutors hipotecaris’ procedent del reial-decret aprovat pel consell de ministres al novembre han entrat a tràmit al congrés. Per això els activistes alerten del perill que es modifiqui el contingut del text de la ILP, que arribà al congrés avalada per un milió de signatures. I és que el projecte de llei del govern espanyol i la ILP no contenen pas les mateixes premisses:

El govern espanyol va aprovar per la via d’urgència en consell de ministres el reial-decret que preveu la suspensió de desnonaments però només per a uns casos determinats, i durant un temps limitat de dos anys. A més, contràriament a l’exigència de la PAH, en aquest cas no es preveu pas que el decret –ara en procés de tramitació com a projecte de llei– tingui efectes retroactius.

El text elaborat pel govern del PP preveu aturar desnonaments en casos concrets, com ara quan l’afectat no tingui una renda superior a 19.200 euros l’any, o que la quota hipotecària superi el 50% dels ingressos nets. A més, s’han de complir una sèrie de requisits, per tal de beneficiar-se de la mesura: ser família nombrosa, tenir a càrrec un menor de tres anys, ser deutor a l’atur i sense prestació per desocupació, o – tenir una persona amb discapacitat o en situació de dependència. Finalment, preveu la creació d’un fons social d’habitatges de lloguer a ‘preus baixos’ per als qui hagin perdut casa seva.

Els dos projectes de lleis han començat ara el seu tràmit al congrés espanyol. La PAH creu que dependrà de la pressió social que el text de la ILP es mantingui intacte fins al final.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any