CiU trenca el pacte amb el PP a la Diputació de Barcelona

  • L'ens passarà de cinc a quatre vice-presidències, tres de les quals executives a mans de CiU i una altra de caire institucional a càrrec del PSC

VilaWeb
Redacció
04.02.2013 - 14:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha confirmat que CiU ha trencat el pacte de govern amb el PP a la corporació supramunicipal. Esteve ha explicat que aquesta decisió s’ha pres després d’uns dos mesos de reflexió interna a CDC i UDC posteriors a la gran manifestació de l’Onze de Setembre i a l’oposició del PP al dret a decidir i al pacte fiscal.

Segons Esteve, la diputació no pot quedar al marge del debat nacional, però tampoc pot estar davant del ‘focus mediàtic’ per les possibles divergències entre els dos socis de govern. El president ha manifestat la seva voluntat de mantenir els consensos aconseguits fins ara.

Esteve ha explicat que l’ens passarà de cinc a quatre vice-presidències, tres de les quals executives a mans de CiU i una quarta de caire institucional a càrrec del PSC.

En concret, la vice-presidència primera de Desenvolupament Econòmic i Ocupació serà per Ferran Civil, batlle de Cercs (Berguedà) i d’Unió; la vice-presidència segona d’Atenció a les Persones serà per la batllessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa; i la vice-presidència tercera de Govern Local i Territori serà per el batlle de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer. La quarta vice-presidència, sense poder executiu, serà pel regidor de Santa Coloma de Gramenet i expresident, Antoni Fogué (PSC). El portaveu de CiU a la Diputació i batlle de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares, seguirà com a diputat adjunt a la Presidència i assumirà l’àrea de Cultura.

Per Esteve, les eleccions municipals del maig del 2011 van propiciar un canvi històric a la corporació, ja que es va posar fi a 30 anys de majoria i governs del PSC. L’alternativa de govern es va construir a partir del pacte de CiU i PP, però en 304 de les 351 votacions del ple s’han aprovat les decisions per unanimitat. En altres de transcendents com l’elecció del president o els pressupostos també s’ha aconseguit la pràctica unanimitat dels grups.

Però el canvi en el context polític ha provocat el trencament. La mobilització històrica del passat Onze de Setembre, la negativa del PP a negociar el pacte fiscal i la seva oposició al dret a decidir ‘ha dibuixat un nou escenari al país’, del qual la Diputació de Barcelona no pot ser aliena.

Per això es va obrir un període de reflexió dins les executives de CDC i UDC que han acabat amb aquesta decisió, tot i mantenir la voluntat de seguir aconseguint acords per consens. Esteve també ho ha justificat pel fet que una possible disputa de PP i CiU fora de la corporació podria posar-la sota el ‘focus mediàtic constant’, del qual ell la vol treure.

A més, també ha recordat que per primer cop en 30 anys les quatre diputacions estan sota el mateix signe polític i treballen conjuntament pel país, com en el conveni signat amb la Generalitat per engendrar el futur embrió de l’Agència Tributària de Catalunya. ‘La Diputació de Barcelona ja no és un contrapoder, estem en la línia de Prat de la Riba’, ha dit.

Esteve ha qualificat de correcta i positiva l’acció de govern, però també considera inevitable el canvi d’orientació i molt difícil mantenir la coalició quan el PP va contínuament en contra dels objectius nacionals i fonamentals de CiU.

El trencament s’ha fet, segons el president, de comú acord. Malgrat que ha admès que el PP no ho va veure bé inicialment, sí que ho va trobar raonable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any