La cançó necessària, els Setze Jutges moderns

VilaWeb
VilaWeb
Òscar
04.02.2013 - 14:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els cantautors Josep Romeu, Andreu Valor, Cesk Freixas, Pau Alabajos, Jordi Montañez i Meritxell Gené arran d’una actuació conjunta passen a formar un col·lectiu que com afirmen ells al manifest fundacional: ‘Bevem de l’herència necessària d’una actitud. Bevem de l’herència que va ser capaç de combatre l’immobilisme polític, que va renegar dels pactes amb el franquisme, i que mai no va encaixar les mans amb el silenci. Bevem de l’herència de la Nova Cançó. I som aquells i aquelles que li cantem a l’Ovidi, a Guillem d’Efak, i a Pi de la Serra, i recitem els versos de Maria Mercè Marçal, i d’Estellés, per celebrar la seva coherència, i per reconvertir-la en fonaments sòlids per a la nostra conseqüència’.

Trobem una grata coincidència amb els Setze Jutges, un grup català format també per cantautors de la Nova Cançó a finals del franquisme on va arreplegar artistes tan destacats com Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Raimón, Lluís Llach o Fracesc Pi de la Serra. Formats per promoure la cultura i llengua catalanes es van desfer per seguir les seues carreres en solitari, molts dels quals amb molt èxit.

En el cas de la Cançó Necessària trobem en el manifest de la seua fundació una vessant més ideològica i social, sense deixar de banda el català o la unitat dels Països Catalans, com ells diuen: ‘La Cançó Necessària és dir que la cultura no és cap luxe! Que hi ha cançons que han de ser necessàriament crítiques amb les elits polítiques i econòmiques. Que hi ha cançons que es canten amb el català parlat de cadascú de nosaltres, i que n’hi ha que neixen indignades, i que vénen de la primavera valenciana, i que arriben de la dissidència de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La Cançó Necessària és la nostra memòria i el nostre present. La voluntat d’omplir amb contingut, valors i compromís la cultura d’aquesta terra. Som el puny que ja és cançó. Som la cançó que ha de ser de tots’.

Hi seran a la campanya Som Països Catalans a Mallorca i al mes d’abril a Lleida. Esperem, doncs, que els cantautors valencians Andreu Valor i Pau Alabajos, components estiren cap a casa i els puguem veure tots junts al País Valencià.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any