Mas vol explicar al rei d’Espanya que el procés sobiranista és ‘democràcia pura i dura’

  • Mirarà d'aprofitar la trobada de cortesia amb Juan Carlos per explicar-li la voluntat majoritària de fer un camí propi

VilaWeb
Redacció
31.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, exposarà avui al rei d’Espanya la seva intenció de convocar una consulta i la voluntat majoritària de fer un camí propi. En aquesta reunió de cortesia, Mas té pensat d’exposar-li que el procés que vol emprendre Catalunya es basa en la ‘democràcia pura i dura’. ‘Intentaré explicar-li la situació en què es troba Catalunya i la voluntat que tenim els catalans de fer el nostre propi camí; que s’entengui que hi ha un sentiment majoritari d’anar construint un camí propi de futur’, va dir. De tota manera, va deixar clar que la trobada era protocol·lària i que dependria de si Juan Carlos de Borbó volia parlar-ne o no.

El rei Juan Carlos de Borbó rep en audiència el president de Catalunya al Palau de la Zarzuela a dos quarts d’una del migdia. És una reunió de protocol, fruit de la designació de Mas com a president de la Generalitat després de les eleccions del 25 de novembre.

Es fa només una setmana després de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya i que va fer reaccionar l’executiu espanyol, que encara no l’ha impugnada al Tribunal Constitucional espanyol, però sí que n’ha encarregat un informe urgent a l’advocat de l’estat i ha advertit una vegada i una altra que ‘aplicarà la llei’ a Catalunya.

És la segona vegada que Artur Mas anirà a la Zarzuela com a president de la Generalitat. L’altra fou el gener del 2011, arran de la designació en el primer mandat. La situació financera de l’estat i de Catalunya va centrar aquella trobada. Aleshores, Mas exposà al rei espanyol la voluntat d’impulsar un pacte fiscal a partir del 2012 i la preocupació pel retrocés derivat de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut.

Poc després de la manifestació de l’Onze de Setembre, Juan Carlos de Borbó va immiscir-se en el debat sobre el futur de Catalunya amb una carta a la web institucional en què apel·lava a la unitat dels espanyols davant la crisi i apuntava que no era el moment de ‘perseguir quimeres’. Més endavant, s’han trobat en uns quants actes públics. Aquesta reunió amb Mas és l’únic acte públic que el rei espanyol té a l’agenda d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any