El submarí català Ictineu 3 es presenta als EUA

  • Els seus responsables han assistit al congrés Underwater Intervention de Nova Orleans

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carme Parareda i Pere Forès, responsables del submarí Ictineu 3, el primer submergible científic tripulat dels Països Catalans, han assistit al congrés internacional Underwater Intervention, una referència mundial en tecnologia submarina, del 15 al 17 de gener a Nova Orleans (EUA). Hi han presentat tant la nau, en procés de construcció, com les bateries de ió-liti-polímer, desenvolupades els últims cinc anys i que són les primeres d’aquesta mena a tot el món certificades i que toleren la pressió.

Aquestes bateries, que contenen quatre vegades més d’energia per pes i volum que no pas les normals d’àcid plom, són compactes, funcionen sota l’aigua fins a grans profunditats i són les primeres d’oferir una gran capacitat energètica (més de 10 KW/h) en aquest context.

Durant el congrés internacional, ha explicat l’equip de l’Ictineu 3, algunes empreses i institucions es van interessar per aquest sistema de bateries, amb la intenció d’aplicar-lo a més vehicles. També van rebre elogis del grup d’enginyers que acompanyen el cineasta James Cameron en les exploracions de les profunditats marines. Els impulsors del submarí Ictineu 3 van poder conversar amb Chris Welsh, cofundador de Virgin Oceanic, i amb el capità Don Walsh, que el 1960 va baixar amb el batiscaf Trieste a 10.916 metres.

Durant l’Underwater Intervention 2013 s’han presentat els submarins Ictineu 3, Alvin (EUA), Mir 1&2 (Rússia), Shinkai 6500 (el Japó), Jiailong (la Xina), Nautile (França), el Virgin Oceanic i el Deepsea Challenger, amb què Cameron va baixar a 10.989 metres de profunditat la primavera passada.

 

Notícies relacionades:

VilaWeb TV: entrevista amb Pere Forès (12-7-2006)

L’Ictineu fa 150 anys (28-6-2009)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any