La CUP, reunida per definir el sentit del seu vot

  • 'Ens preocupa que el procés comenci amb renúncies' · Podria dividir el vot dels seus tres diputats en la declaració de sobirania

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.01.2013 - 18:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP diu que votarà demà al parlament un ‘sí crític’ a la declaració de sobirania acordada per CiU, ERC i ICV-EUiA. El portaveu de la formació, Quim Arrufat, ha dit avui que el procés començava amb renúncies, per no incloure una referència explícita als Països Catalans, per vincular-lo a l’actual govern i per l’adhesió als principis de la Unió Europea. Avui el secretariat nacional decidirà com es traduirà el ‘sí crític’; podrien ser tres vots afirmatius, tres abstencions, o bé dos sí i una abstenció o dues abstencions i un vot afirmatiu.

Aquesta fórmula de vot té un precedent. El desembre del 2004 Batasuna va dividir el seu vot en la votació al parlament basc del pla Ibarretxe de reforma de l’estatut basc: tres hi van votar a favor i tres, contra. En aquell cas, el vot dels tres diputats de Batasuna va ser decisiu per a aprovar el text.

Sigui com sigui, la CUP decidirà finalment aquest vespre el sentit del vot.

Les crítiques de la CUP al text

El consell polític de la CUP, que es va reunir dissabte, va marcar les condicions en què es podria votar sí a la declaració. També va decidir que, fos com fos, els tres diputats votarien la proposta pròpia.

Els representants de la candidatura recorden que CiU, ERC i ICV-EUiA no han inclòs cap dels quatre punts de la seva proposta, és a dir, que el parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret de decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garantia del procés i que no es condicioni la independència a l’acceptació de tractats internacionals signats per l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any