Es mor l’actor barceloní Fernando Guillén mor als 80 anys

  • És un dels grans del cinema espanyol i també va treballar al teatre i a la televisió

VilaWeb
ACN
17.01.2013 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actor Fernando Guillén ha mort als 80 anys. Nascut a Barcelona l’any 1932 i pare dels també actors Fernando Guillén Cuervo i Cayetana Guillén Cuervo, va treballar a la televisió, al cinema i al teatre. La seva exitosa carrera artística va començar l’any 1952. Va actuar a les companyies teatrals de Fernando Fernán Gómez i de Conchita Montes. Guanyador del Premi Goya al millor actor protagonista pel film ‘Don Juan en los infiernos’ (1991), dirigida per Gonzalo Suarez, ha participat nombrosos films dirigits per Pedro Almodóvar, com ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’, ‘Tacones lejanos’ i ‘Todo sobre mi madre’, amb José Luís Garci a ‘El abuelo’, o Imanol Uribe, entre altres.

La seva carrera artística va començar al teatre l’any 1952 i, posteriorment, va iniciar la seva pròpia companyia amb la seva dona, la també actriu Gemma Cuervo.

A partir de la dècada dels 80 va participar regularment en pel·lícules, on destaquen films com ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’ o ‘Todo sobre mi madre’, de Pedro Almodóvar. També va treballar a les ordres de José María Forqué, Pedro Lazaga, Fernando Fernán Gómez, Imanol Uribe, Gonzalo Suárez o Gonzalo Heralde (a ‘La febre d’or’), entre altres.

La seva extensa carrera s’ha desenvolupat sobretot a la televisió i al cine, on es va iniciar el 1953 amb ‘Un día perdido’ de José María Forqué. Tot i això, la seva carrera es va consolidar a la televisió debutant, el 1958, amb l’adaptació de l’obra ‘Pesadilla’ de William Irish dirigida per Juan Guerrero Zamora. Era una de les cares habituals de sèries de realitzadors com Adolfo Marsillach, Alberto González Vergel o Pilar Miró. A la seva carrera televisiva destaca ‘La saga dels Rius’, ‘Los jinetes del alba’ o ‘Motivos personales’.

L’any 2008 va anunciar la seva retirada dels escenaris als 75 anys amb l’obra de teatre ‘El vals del adiós’ de Louis Aragon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any