El conflicte de Mali escala i passa a Algèria

  • Incògnita sobre l'estat de més de trenta ostatges i quinze segrestadors després d'un bombardeig aeri algerià a una planta de gas

VilaWeb
Redacció
17.01.2013 - 15:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un bombardeig de l’exèrcit algerià a la planta de gas de la localitat algeriana d’In Amenas, on un grup de quinze jihadistes havia segrestat els treballadors provinents de països diversos, ha deixat una situació de confusió absoluta. Encara no se sap quants segrestats i juhadistes poden haver mort. Un grup d’al-Qaeda va segrestar ahir uns quaranta ciutadans estrangers i 150 treballadors algerians i els va retenir en les instal·lacions de la planta gasística, com a represàlia per la intervenció militar francesa a Mali, la setmana passada.

Un portaveu dels segrestadors que manté contacte directe amb l’agència mauritana ANI, ha advertit que els segrestadors executarien els ostatges que han sobreviscut si l’exèrcit continuava apropant-se al campament.

Cameron lamenta que Algèria no hagi consultat Londres amb antelació sobre l’atac

El primer ministre britànic, David Cameron, ha lamentat que Algèria no hagi consultat la comunitat internacional abans d’iniciar l’atac. Un portaveu del primer ministre ha explicat que Cameron ha parlat amb el seu homòleg, Abdelmalek Sellal, sobre la situació molt perillosa i seriosa que es viu a la planta. ‘El primer ministre algerià ha explicat que la situació estava canviant molt ràpidament i que el govern considerava que havien d’actuar immediatament’, ha explicat el portaveu. Segons ha dit, Londres ha defensat que hauria preferit ser consultada abans de la intervenció.

El departament de comunicació del 10 de Downing Street ha confirmat, també, que França, el Regne Unit i els Estats Units han mantingut converses sobre la situació a Algèria. A través d’una piulada a Twitter, Downing Street ha assegurat que Cameron ha parlat amb el president francès, François Hollande, i el nord-americà, Barack Obama.

Des de Washington, la Casa Blanca ha assegurat que està buscant informació sobre què està passant a la planta de gas d’Algèria. Segons recull Reuters, el govern dels Estats Units no pot confirmar qui està al darrera del segrest, ni el nombre de víctimes.

Per la seva banda, la petroliera BP, que explota la planta juntament amb la noruega Statoil i l’algeriana Sonatrach, ha emès un comunicat on assegura que no té cap informació del què està passant a les instal·lacions. ‘La situació continua sent poc clara, i continuem esperant actualitzacions de les autoritats’, ha indicat BP. ‘Desgraciadament, hi ha informacions de víctimes mortals però encara no tenim cap informació confirmada. També hi ha informacions d’ostatges que han estat alliberats o han escapat’, assegura el text.

L’empresa noruega Statoil ha confirmat que tenia 12 treballadors noruecs a la planta en el moment del segrest, però que no té constància de quina és la seva situació exacta. ‘Noruega té un equip important de gent treballant durament per establir els fets’, ha indicat un portaveu del ministeri d’Exteriors noruec.

Un home irlandès ha estat alliberat i es troba bé, segons ha confirmat el ministeri d’Exteriors irlandès.

Informacions provinents de l’agència de notícies de Mauritània apunten que l’assalt a la planta de gas podria haver provocat uns 35 morts entre els segrestats, i una quinzena entre els segrestadors, tot i que no hi ha cap tipus de confirmació oficial d’aquest extrem. Així mateix, l’agència de notícies algeriana apunta que hi ha hagut ‘uns 600 treballadors algerians’ alliberats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any