Mallorca ja crema residus de fora de les Illes

  • El PP ha tirat endavant el projecte tot i l'oposició de partits i ecologistes · El batlle de Palma admet que 'no és la solució ideal'

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Divendres a la matinada arribaven a la planta incineradora de son Reus les primeres 140 tones de residus procedents de fora de Mallorca, concretament de Sabadell. Tot i les crítiques i l’oposició d’organitzacions ecologistes i polítiques, el projecte del PP ha anat endavant i la planta de son Reus ja ha començat a importar residus de més indrets per treure’n rendiment. Ahir, a Cort, durant un ple extraordinari per a tractar de la qüestió, el batlle Mateo Isern va reconèixer que la importació de fems per a cremar-los no era ‘la solució ideal’, però que no hi havia trobat ‘cap més alternativa’.

Segons Isern, no hi havia hagut cap possibilitat de renegociar el contracte amb TIRME SA, l’empresa concessionària de la gestió dels residus, i la importació de les deixalles era l’única manera d’evitar un encariment de les taxes d’incineració. Govern i empresa addueixen raons econòmiques per justificar la importació de residus: diuen que així es rendibilitzarà la planta, que fa sis anys que fou ampliada per decisió del govern, en una operació que va costar 376 milions d’euros, condicionada a l’extensió de la concessió a TIRME fins el 2041.

La regidora del PSM-IV-ExM, Marisol Fernández, censura el ‘discurs pervers’ del PP, que s’excusa, diu, en ‘la importació de residus per a no apujar les taxes’, per bé que en realitat ‘remou cel i terra’ perquè TIRME no assumeixi cap risc.

TIRME espera importar de Sabadell a son Reus, anualment, 40.000 tones de combustible sòlid recuperat, és a dir, residus provinents de plàstics, cartó, fusta i teixits prèviament triturats i assecats. També calcula que podrà importar 60.000 tones més de països europeus. L’empresa diu que la incineració d’aquestes 100.000 tones servirà per produir l’energia elèctrica equivalent al consum de 6.870 habitatges, i que farà estalviar el combustible primari equivalent a 12.000 tones de petroli. Amb això, Son Reus passarà de cremar 400.000 tones de residus anuals a cremar-ne 500.000. 

L’oposició i entitats ecologistes, amb el GOB al capdavant, ja fa temps que s’oposen a aquesta operació, i demanen que dimiteixi la consellera de Medi Ambient de Mallorca, Catalina Soler, que acusen d’haver-hi portat residus ‘de manera irregular, amb nocturnitat, opacitat i mentint als ciutadans’. També li retreuen que no s’hagi fet cap estudi seriós sobre les conseqüències que pot tenir la importació de residus per a la població i el turisme.

‘Intentar presentar com una cosa positiva la importació de residus per a amortitzar una infrastructura innecessària i que es paga amb doblers públics és indignant –es queixa el GOB–, i tractar-ho com si fos combustible i no com allò que és, fems, és un insult a la societat.’ L’entitat fa temps que denuncia el ‘negoci brut’ dels residus a Mallorca (dictamen, pdf) i lamenta que ‘Mallorca es trobi condemnada a sofrir les conseqüències dels compromisos blindats de TIRME amb el Consell de Mallorca, durant més de trenta anys, signats per la senyora Maria Antònia Munar’. En aquesta situació, els ecologistes recorden que hi ha una alternativa: demanar que les empreses redueixin els residus.

Les queixes també s’han fet veure a la xarxa, sobretot a través de l’etiqueta #Euromerda a Twitter.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any