Clam a Bilbao contra la dispersió dels presoners bascos

  • Una setantena de personalitats catalanes hi donen suport a través d'un manifest

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.01.2013 - 20:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els carrers del centre de Bilbao s’han omplert de gent aquest dissabte al vespre per la la manifestació organitzada pel col·lectiu Herrira en defensa dels drets dels presoners d’ETA. Amb el lema ‘Drets humans, solució, pau. Preses i presos bascos a Euskal Herria’, la manifestació ‘vol expressar la voluntat majoritària de la societat basca’. Entre els assistents hi havia representants dels partits de la coalició EH Bildu i d’Ezker Batua, a més del diputat d’ERC a Madrid Joan Tardà i el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernàndez, entre més.

Al capdavant de la manifestació hi havia les furgonetes que cada cap de setmana i conduïdes per voluntaris traslladen els familiars dels presoners a les presons allunyades del País Basc.

‘L’opinió favorable respecte dels drets dels presoners supera amb escreix les barreres ideològiques i polítiques’, diuen els organitzadors de la manifestació. Ho demostra, expliquen, la pluralitat de persones i col·lectius que secunden la marxa, a la qual s’han sumat una setantena de personalitats catalanes, que han signat un manifest contra la dispersió de presoners bascos.

Herrira considera que la mobilització és imprescindible per a posar fi a ‘l’actitud de blocatge i enrocament’ dels governs espanyol i francès respecte a les peticions d’ETA de dialogar la fi del conflicte armat. A més, una participació ‘colossal’, com es preveu, pot enfortir l’exigència als dos governs que posin en marxa una nova política penitenciària que derogui la dispersió, posi en llibertat els tretze presoners greument malalts i anul·li la doctrina 196/2007 del Tribunal Suprem espanyol.

El suport internacional a la mobilització d’avui no prové únicament dels Països Catalans. A la llista de suports d’Herrira també hi ha sindicats com el gallec GIC, l’asturià CSI, Italia Cobas, la Intersindical d’Aragó, el PGFTU del Paquistan, Puerto Rico Utier, el CSTS del Sàhara, Union Syndicale Solidaries i el CATH d’Haití. També hi ha organitzacions com Addamer (Palestina), Coiste (Irlanda), Colombianos por la Paz, la Coordinadora de Solidaritat amb Cuba (Espanya), PYD (Kurdistan), Sinn Féin (Irlanda), Purna (Aragó), Azarug (Canàries) i el Partit de la Unió Democràtica (Kurdistan), a més del batlle de Marinaleda (Andalusia), Juan Manuel Sánchez Gordillo, l’eurodiputada francesa Catherine Grèze i els actors espanyols Pilar Bardem i Guillermo Toledo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any