El PSOE ‘no acceptarà mai’ que Catalunya decideixi

  • Bufetada de Rubalcaba a la intenció de Pere Navarro de cercar alguna mena de suport al dret de decidir

VilaWeb
Redacció
12.01.2013 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit avui al comitè federal del partit que ni Espanya, ni el PSOE, no acceptarien mai ‘que una part decideixi sobre quelcom que afecta tothom’. Ho ha dit arran de la proposta de CiU i ERC de declaració de sobirania. Rubalcaba es nega, doncs, a reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans, aprofundint en la discrepància amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que havia anat a Madrid a cercar alguna mena de pronunciament favorable al dret de decidir.

Rubalcaba ha insistit a posar damunt la taula l’opció ‘d’un altre camí’, és a dir, una reforma federal de la constitució. ‘La porto com una oferta del PSOE al PSC i a Catalunya’, ha dit.

Però en la seva intervenció, Navarro, que ha defensat també que es reformi la constitució per anar cap al federalisme, ha defensat el dret de decidir com un dret democràtic dels catalans de poder dir que es volen quedar a Espanya, contraposant l’objectiu amb el de la independència. Tot amb tot, Navarro ha acabat valorant el fet que Rubalcaba proposi una reforma constitucional.

‘La E d’Espanya’

Navarro, que no veu bé la declaració de sobirania que plantegen CiU i ERC però que es declara favorable al dret de decidir, també ha topat amb una oposició contundent d’alguns barons socialistes, com el secretari general del PSE, Patxi López, i el dirigent dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara. López considera que la declaració de sobirania ‘es carrega el dret de decidir i la consulta’. Segons López, a través d’aquesta declaració, les dues formacions ‘han decidit independència per a tots els catalans’ i ha subratllat que en qualsevol mena d’iniciativa independentista els ‘trobaran sempre al davant’ perquè, al seu parer, ‘suposa fractura social, ruïna i empitjorar la situació en comptes de donar resposta als problemes reals’.

Fernández Vara ha posat l’èmfasi en la necessitat de destacar ‘el que representa per al partit socialista la E d’Espanya a les nostres sigles’, tot afegint que ‘en aquests moments històrics el més important és posar això en valor’.

Informació relacionada:

El govern espanyol amenaça Catalunya per la declaració de sobirania…

… i el parlament britànic demana respecte per la decisió del poble escocès

Text sencer de la declaració de sobirania proposada

Editorial de Vicent Partal: Una declaració que obliga

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any