El consum alternatiu

  • La crisi econòmica però també la conscienciació sobre el canvi climàtic i la preocupació sobre la ètica del sistema capitalista han propiciat el naixement de noves formes de consum. És un moviment que va més enllà, perquè proposa un nou estil de vida més respectuós amb el medi ambient i amb la societat.

VilaWeb
Laura Mont i Òria Montardit
10.01.2013 - 14:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Intercanviar qualsevol tipus de bé no és un fenomen nou. Durant el neolític ja existia. Ara, la permuta torna a posar-se de moda com a conseqüència de la crisi econòmica. La població ha entès que no cal comprar amb diners per aconseguir un objecte que vols o necessites sinó que es pot aconseguir a través de l’intercanvi. Lluny de ser només un estalvi econòmic la gent ja ho entén com una forma de consum responsable, respectuosa amb el medi ambient i allunyada del consumisme.

Joan Marc Garcia, creador de grownies.com, considera que molta de la gent que està fent consum cooperatiu no té una necessitat imperiosa de fer-ho pel tema econòmic, és més aviat una opció de valors. És per això que situem la permuta en persones que tenen una renta mitja o mitja-alta perquè tenen una educació que els fa anar un pas més enllà del consum purament capitalista.

El consum col·laboratiu o també anomenat responsable arriba amb força i ja s’ha instal·lat a milers de llars. És el sentit d’ús i no el de possessió el que caracteritza aquest consum i permet a les persones utilitzar els béns quan els necessiten i no haver-los de tenir mentre no s’emprin.

El consum responsable és un moviment ampli. No només es produeix al voltant d’un únic producte sinó que abasta una globalitat. Tenim molts exemples: compartició de cotxe, mercats d’intercanvi, els bancs del temps, les persones que ofereixen serveis creuats, etc.

Quin paper juguen les noves tecnologies?

Internet i les xarxes socials han facilitat l’expansió d’aquest fenomen, fent més fàcil tant la recerca de productes com la localització dels millors candidats per realitzar l’intercanvi. Existeixen pàgines web on et pots fer usuari i posar un anunci on mostri què vols intercanviar i què t’agradaria tenir. Entre aquests membres la permuta és possible sense cap mena de despesa extra, a excepció de la de transport. Tot i que hi ha alguns webs on també s’ha de desemborsar una mensualitat.

El respecte al medi ambient també és un factor que juga a favor de la permuta. La reutilització de productes fa que no s’hagi de produir en excés. Així es pot evitar una sobreexplotació de recursos naturals.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any