España 2000 diu que oferirà una sala per al concert neonazi a València

  • La sala Black Note el va haver de suspendre ahir per la pressió social

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.01.2013 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala Black Note de València es va veure obligada ahir a suspendre el concert del grup neonazi Killer Sorpresa. L’actuació del grup havia desfermat crítiques de sectors socials, culturals i polítics, que demanaven que se suspengués el concert. Fins i tot bandes com David Hillyard, Artur Caravan i Hugo Mas, Sra. Robinson i Mentiras a Wendy havien anunciat que anul·laven els seus propis concerts a la sala. ‘Amb gent capaç de programar activitats nazis no volem tractes. Amb aquestes coses no s’hi juga’, van dir a través de les xarxes socials, on les crítiques a la sala també s’han fet visibles. En un comunicat, els responsables de la sala es van limitar ahir lamentar ‘haver provocat tanta polèmica i haver ferit sensibilitats’.

Però tot i això, els Killer Sorpresa podrien acabar actuant igualment a València. El cas és que aquesta nit el partit ultradretà España 2000 s’ha ofert per a facilitar el concert del grup neonazi a València ‘en una sala proporcionada per España 2000 i amb tots els permisos en regla’, segons el president del partit José Luis Roberto, en declaracions recollides pel diari Levante. A més, Roberto apunta que si s’acaba celebrant el concert, podria amplicar-se a altres grups d’ideologia similar.

Pressió social contra el concert

La plataforma Acció Popular Contra la Impunitat va posar en alerta de la programació del concert del grup italià, i EUPV i Compromís es van afegir de seguida a la denúncia. A més dels grups que van anul·lar els concerts, la discogràfica Malatesta Records va publicar un comunicat a la web en què mostra ‘total repulsa a qualsevol iniciativa en pro de l’extrema dreta, especialment dins de l’àmbit cultural i musical’, i va anunciar que, malgrat haver programat a la Black Note durant aquests últims mesos, no li queda ‘cap altra opció que cancel·lar la resta de programació tancada fins a l’estiu’. En tot cas, deia que la decisió seria revocada si la sala finalment cancel·lava el concert de Killer Sorpresa.

Tant la plataforma com EUPV van emplaçar la fiscalia i la delegació del govern valencià a ‘actuar per a sancionar qualsevol exaltació del nazisme que es puga produir’, i a les forces de seguretat, a ‘prendre les mesures oportunes per a evitar problemes d’ordre públic’.

A més, el diputat d’EUPV-Els Verds al congrés espanyol, Ricardo Sixto, es va mostrar preocupat per la celebració d’un concert com aquest, que podria ‘vulnerar els drets fonamentals de les persones i les seues llibertats’. Alhora, va instar els propietaris del local a reflexionar sobre aquest concert.

Consol Castillo, regidora del grup municipal Compromís a València, va dir que el concert projectava ‘una imatge lamentable de la ciutat’, i va exigir tolerància zero a l’Ajuntament de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any