Ubuntu vol plantar cara a Android

  • Acaba de presentar una versió del sistema operatiu per a telèfons mòbils intel·ligents

VilaWeb
Redacció
05.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sistema operatiu Ubuntu, basat en el software lliure Linux, ha presentat aquesta setmana una versió adaptada per a telèfons mòbils intel·ligents que vol plantar cara a Android, el sistema operatiu de Google per a mòbils. És previst que d’aquí a unes quantes setmanes el codi del nou sistema es faci públic per què qui vulgui el pugui provar i retocar en telèfons Samsung i que a finals d’any es puguin comprar els primers telèfons amb aquest sistema operatiu ja instal·lat. Vegeu aquest vídeo de presentació.

Ubuntu té una quota de mercat comparativament reduïda, però gaudeix d’una implantació significativa en PCs en determinats col·lectius defensors de la cultura lliure. Territorialment, de manera especialment remarcable, té implantació a l’Amèrica Llatina. En total, es calcula que uns vint milions de PCs funcionen amb un sistema operatiu Ubuntu. En el camp dels telèfons mòbils, en canvi, el mercat és absolutament dominat per Android (Google) i iOS (Apple), a tot el món.

Pel fundador d’Ubuntu Mark Shuttleworth, en declaracions a la BBC, els telèfons intel·ligents incorporen cada vegada més processadors com els dels ordinadors portàtils i, com dispositiu, el telèfon tendeix a superar l’ordinador en hores d’ús. És per això que Ubuntu ha decidit fer el salt als mòbils. I, a més, vol fer-ho fent un pas endavant: ‘Ens avancem, perquè amb el nou sistema operatiu d’Ubuntu es podrà accedir a la plataforma sencera del PC de des de l’usuari del telèfon’, ha explicat Shuttleworth, que vaticina que en el futur telèfon i portàtil acabaran essent un sol aparell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any