Entra en vigor la reforma de les pensions, que eleva progressivament la jubilació fins a 67 anys

  • Se suspenen durant tres mesos els articles referits a jubilació parcial i anticipada

VilaWeb
Redacció
30.12.2012 - 16:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma del sistema de pensions que eleva l’edat de jubilació dels 65 anys als 67 en un horitzó de quinze anys, fins el 2027, entrarà en vigor dimarts, 1 de gener. Aquest increment es farà a raó d’un mes per any durant els sis primers exercicis i de dos mesos per any durant els nou últims. El govern espanyol va aprovar la llei definitivament l’agost del 2011, i algunes de les disposicions van entrar en vigor aquell mateix mes i el gener del 2012, si bé la posada en marxa del gros de la reforma, com la pujada de l’edat de jubilació, es va establir per a l’1 de gener de 2013.

En coherència amb l’augment de l’edat de jubilació inclòs en la norma, els qui surtin del mercat laboral a 67 anys hauran d’haver cotitzat 37 anys per a poder cobrar la pensió màxima, respecte als 35 anys que s’exigien fins ara. Aquest trànsit es farà progressivament, en paral·lel amb la pujada de l’edat legal de jubilació.

La reforma amplia de 15 a 25 anys el període de càlcul de les pensions, cosa que podria tenir un efecte de pujada o baixada de l’1% sobre les pensions en el cas del règim general i una mica més gran en el cas dels autònoms. Aquest període s’estendrà d’any a any fins el 2022.

La reforma manté en 15 anys l’edat mínima per a tenir dret al 50% de la pensió, però faran falta no 20, sinó 22 anys més, per a poder accedir al 100% de la prestació.

Jubilació anticipada i parcial

D’una altra banda, el govern espanyol ha decretat la suspensió durant tres mesos dels articles de la reforma que es referien a la jubilació anticipada i parcial. La decisió respon a la voluntat de complir els compromisos adquirits amb Brusel·les per a ampliar com més aviat millor l’edat efectiva de jubilació i aturar el frau en aquestes dues modalitats de jubilació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any