Processats vuit ex-militars per l’assassinat de Víctor Jara

  • Trenta-nou anys després, un jutge xilè n'ordena la detenció

VilaWeb
Redacció
29.12.2012 - 09:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal d’Apel·lacions de Santiago ha ordenat la detenció de vuit ex-oficials de l’exèrcit xilè per l’assassinat del cantautor Víctor Jara, el 16 de setembre del 1973 a l’estadi de Xile, pocs dies després del cop d’estat d’Augusto Pinochet. El jutge Miguel Vásquez ha fet detenir, trenta-nou anys després, el coronel Hugo Sánchez Marmonti i el tinent Pedro Barrientos Núñez i sis soldats més com a còmplices en l’assassinat de Jara.

El jutge diu en la interlocutòria del processament dels ex-militars que l’11 de setembre del 1973 unes tropes de l’exèrcit van assetjar la Universitat Tècnica de l’Estat i van detenir-hi milers d’alumnes, docents i personal de la institució, entre els quals hi havia Víctor Jara.

Vásquez explica que la majoria dels detinguts van anar a parar a l’estadi de Xile (que el 2003 es va rebatejar com estadi Víctor Jara) i que van ser custodiats per diversos efectius de l’exèrcit. Jara fou torturat i executat el 16 de setembre: va rebre quaranta-quatre impactes de bala i el seu cos fou llençat en un carrer de Santiago. La dona de Jara, Juana, va  reconèixer el cadàcer en un tanatori i després d’enterrar-lo va fugir del país

L’octubre del 2009 Jara va rebre el funeral que no va havia pogut tenir, en què van assistir milers de persones.

Informació relacionada: VÍDEOS: Qui va matar Víctor Jara?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any