‘M’han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià’

  • Carles Mateu Blay fou retingut tres hores en un control rutinari de la guàrdia civil · Li van exigir parlar en espanyol i van acabar multant-lo amb denúncies falses · Demà se li fa un judici ràpid · Ell presentarà una querella contra la guàrdia civil

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.12.2012 - 18:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘A mi, parli’m en espanyol, que som a Espanya’. Quan va sentir aquestes paraules, en espanyol, dites per un guàrdia civil, en Carles Mateu, d’Almenara (Plana Baixa), ja es va imaginar que hi havia alguna cosa que no rutllava. No va canviar de llengua i, pocs minuts després, el mateix guàrdia civil li va dir: ‘Avui arribaràs a casa sense carnet’. El resultat: en Carles va arribar a casa al cap de més de tres hores ‘amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir’. Demà ha d’anar als jutjats de Castelló per sotmetre’s a un judici ràpid que pot fer efectiva la retirada del carnet. Ell aprofitarà per denunciar els guàrdies civils que el van retenir i humiliar.

Tot això va passar aquest divendres a les 17.15 del vespre, quan en un control rutinari en una rotonda de la CV-18, a la sortida d’Almassora, una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles per a un control d’alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l’escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va propiciar una conversa amb els agents, referida a la documentació. Aleshores ja s’intuïa que alguna cosa no acabava de funcionar, però en Carles no es podia imaginar el que acabaria passant.  ‘Veig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m’imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m’han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià; és escandalós i intolerable’.

Un matrimoni d’Almassora ho va veure: ‘Necessite trobar-los!’

Li van fer el control d’alcoholèmia, amb resultat negatiu, el van fer sortir del cotxe i fins i tot el van empentar al marge de la carretera mentre li exigien repetidament que els parlés en espanyol. ‘Un matrimoni que passava amb cotxe i que tinc vist d’Almassora ho va veure i va fer el gest d’aturar-se, però m’imagine que quan van veure la situació es va espantar i va continuar. Necessite trobar-los!’, recorda en Carles en declaracions a VilaWeb.

Eren dos, un de cabells foscos i un de més baixet i pèl-roig. Aquest segon és el que va fer les amenaces més greus i el que va obligar en Carles a esperar-se altre cop dins del cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d’atestats. Quan finalment va arribar aquest altre agent, els dos primers guàrdies civils van marxar, però van deixar-li al nou policia tota la documentació d’en Carles i les denúncies corresponents.

Denúncies falses i dotze punts menys

Per sorpresa de tots, ‘inclòs l’agent d’atestats, que era molt més dialogant que no els altres’, en Carles era denunciat per no portar el cinturó de seguretat, per no usar l’armilla reflectant i per negar-se a sotmetre’s al control d’alcoholèmia. En Carles va accedir a fer novament la prova d’alcoholèmia i de drogues. Totes dues amb resultat negatiu. ‘Em va caure el món a sobre! Era tot fals! Li vaig explicar a l’agent i ell va dir que això ja no depenia d’ell i que no hi podia fer res, però va veure com jo portava l’armilla posada i lògicament els resultats de les proves’.

‘No pense continuar callant’

La situació viscuda per en Carles no és pas un cas aïllat. ‘Quan ho he explicat a amics i companys, qui més qui menys tothom coneixia algú a qui li havia passat una cosa semblant; no em puc creure que al 2012 això puga estar passant!’

En Carles viurà el pròxim capítol demà al matí als jutjats, on en un judici ràpid es pot fer efectiva la retirada del carnet i la multa. Mentrestant ell està decidit a anar fins al final. Té fotografies dels agents i les dades de les matrícules dels cotxes i no pensa fer ni un pas enrere. ‘Demà mateix denunciaré el cos de la guàrdia civil als jutjats.’  Ja ho va intentar dissabte, de denunciar la guàrdia civil, però a la comissaria de la policia local d’Almenara li van dir que no tenien competències per a tramitar-la i que calia fer-la a la mateixa guàrdia civil o als jutjats de Castelló. Així ho farà. Ho té clar: ‘això ja no es pot aguantar i no pense continuar callant, n’estic tip de tanta agressió lingüística’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any