ICV i CUP recelen del pacte de legislatura entre CiU i ERC

  • Herrera: 'Avui, ERC i CiU han fet el dret de decidir molt més petit' • La CUP critica que el referèndum sigui indefinit en el pacte

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acord de governabilitat entre CiU i ERC presentat ahir té un apartat important que traça un esquema de full de ruta del procés cap a la independència i situa la consulta el 2014. Al parlament, hi ha més forces favorables al procés d’autodeterminació, a banda CiU i ERC. Ara caldrà veure com ICV i la CUP s’afegeixen al consens sobre aquesta qüestió. D’entrada, hi ha dos camins que poden servir per fer el primer acostament: la declaració de sobirania del poble català, que s’ha d’aprovar avui, i la creació del Consell de la Transició Nacional. De moment, tant ICV com la CUP han mostrat recel envers el pacte signat per Mas i Junqueras.

‘El 25 de novembre el dret de decidir va ser més plural. La gent va decidir que era de molts. Avui, ERC i CiU han fet el dret de decidir molt més petit’, va dir Herrera. Per ell, s’ha passat de l’intent de patrimonialitzar l’autodeterminació per part d’un partit i una persona a l’intent de patrimonialitzar-lo per part de dos partits i dues persones.

Segons Herrera, aquest pacte farà que el dret d’autodeterminació dels catalans neixi ‘feble’. Per això va dir que aquesta qüestió s’havia d’obrir a la resta de formacions de la cambra i també als agents socials, sense cap condició imposada per CiU i ERC. ‘Aquest estil condueix al fracàs’, va remarcar.

A més, Herrera tampoc no creu que les qüestions econòmiques vagin ben encaminades, sinó que pensa que ERC avalarà la política de retallades que ha practicat CiU els darrers dos anys, ara que moltes famílies a Catalunya viuen una situació límit. ‘No sé si el pacte donarà estabilitat parlamentària i pressupostària, però ens porta a una fallida social’, va afirmar.

‘Catalunya no pot suportar aquest pacte’, va assegurar, i insistí que Catalunya no pot retallar 4.000 milions d’euros, tal com requereix l’objectiu de dèficit exigit per l’estat espanyol. Herrera va criticar que el pacte no preveiés de suprimir aviat les retallades i també va lamentar que no fes cap proposta per crear ocupació, ni per garantir la transparència i aprofundir la democràcia.

A més, va explicar que el pacte CiU-ERC no diu ‘tota la veritat’. Alguns impostos, com el dels dipòsits bancaris, no s’aplicaran mai i algunes taxes, com la de l’euro per recepta, es mantenen en l’acord tot i ser matisades.

Tot i que el president d’ERC, Oriol Junqueras, havia ofert la mà a ICV-EUiA per afegir-se a les negociacions de la consulta, Herrera va refusar d’entrar en cap taula de negociació mentre es fessin servir ‘clàusules excloents’ amb els altres partits.

La CUP acusa CiU i ERC d’indefinició quant al referèndum

La CUP també és crítica amb l’acord, però per manca de concreció. En un comunicat, va dir ahir que la mobilització i la pressió al carrer seran imprescindibles amb vista al referèndum, i va retreure a CiU i ERC la ‘indefinició’ de l’acord. ‘Caldran més demostracions populars com la de l’Onze de Setembre arreu dels Països Catalans perquè el conjunt del poble català pugui decidir democràticament el seu futur en llibertat’, diu. I manifesta que la CUP treballarà perquè el referèndum es faci durant l’any 2014 i tingui caràcter vinculant, de manera que l’endemà es tradueixi ‘en decisions polítiques operatives i en l’inici d’un procés constituent’. Al comunicat també es defensa la necessitat de fixar els mecanismes perquè ‘el procés democràtic cap a la independència tingui com a horitzó l’alliberament del conjunt dels territoris dels Països Catalans’.

‘El context sòcio-econòmic i polític apareixen a l’acord com a possibles motius per a endarrerir una consulta’, diu, i adverteix que ‘el probable empitjorament de la situació econòmica i política no faran sinó continuar aconsellant, cada vegada amb més força, la necessitat de l’exercici de la plena sobirania política, econòmica, energètica i cultural per part del poble català’.

Abans d’haver pogut analitzar el conjunt de l’acord de governabilitat entre CiU i ERC, la CUP espera que l’acord sobre un referèndum incert no sigui la torna d’un acord ferm per a fer retallades socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any