Tensió entre veïns de Sabadell en l’arribada de Bustos al jutjat

  • El batlle de Sabadell declara avui, encausat en la presumpta trama corruptiva del Vallès

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.12.2012 - 18:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Sabadell, Manuel Bustos, declara avui citat pel jutge que investiga el cas Mercuri sobre presumpta corrupció urbanística. En l’arribada al jutjat hi ha hagut tensió entre un grup de veïns que l’escridassava i un altre que l’ovacionava. Bustos ha promès una declaració llarga per demostrar tant la seva innocència com la honestedat del seu mandat al capdavant del consistori. ‘Mai he cobrat cap comissió ni tinc res a veure amb cap trama de corrupció’, ha declarat a la premsa abans d’entrar al jutjat.

Bustos és acusat de trafic d’influències i d’omissió del deure de perseguir delictes. Ara per ara no ha estat pas encausat pel delicte de suborn. També han estat encausats en la trama vallesana el seu germà, Francisco Bustos, regidor d’Espai Públic, i l’esposa del batlle, Montserrat Costa; la batllessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, i el tinent batlle de Sabadell Joan Manau.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac ja va declarar ahir i va dir que no havia contractat mai ningú il·legalment a l’ajuntament. És en relació amb aquesta qüestió que també s’investiga el secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, a qui el partit ha suspès temporalment el càrrec. La fiscalia sospita que Fernández va recomanar la col·locació de Llumà, i que el procés de contractació fou irregular.

La dona de Bustos, que també és cap de gabinet de la batllia de Sabadell, Montserrat Costa, ja ha declarat al jutjat aquesta nit passada. Ha dit ‘Jo personalment, i tots nosaltres, tenim la consciència molt tranquil·la’.

El cap de la policia nega haver perdonat multes a la família Bustos

El cap de la policia local de Sabadell, Josep Miquel Duran, ha reiterat la seva innocència després de sortir de declara al jutjat que porta la investigació del cas ‘Mercuri’ i ha dit que cap de les preguntes de l’interrogatori ha estat sobre les multes de trànsit que suposadament havia perdonat als familiars de l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Duran ha lamentat un secret de sumari que no li permet de moment donar la seva versió, una cosa que s’ha compromès a fer “de seguida que pugui” perquè el seu càrrec l’obliga per respecte “a la resta de policies i de ciutadans”

Un mínim de 120.000 euros de comissió

La Fiscalia Anticorrupció ha acusat els implicats en la trama de corrupció urbanística de Sabadell d’exigir com a condició “sine qua non” 120.000 euros com a dipòsit a fons perdut per accedir amb avantatge a les contractacions públiques. Aquesta quantitat, que podia variar en funció del pressupost de la construcció, es repartia entre funcionaris i polítics involucrats en els fets, segons sosté la Fiscalia. A més, un cop finalitzada l’obra les dues parts tenien un pacte implícit i emparaulat l’entrega en un despatx d’advocats d’un 3% del pressupost final en diner negre. Les investigacions del cas ‘Mercuri’ van començar el 2010.

La Fiscalia Anticorrupció desconeix, però, si aquestes quantitats es col·locaven en comptes legals, si es repartia o es blanquejava Fins ara, els delictes dels quals acusa la Fiscalia als detinguts i imputats són prevaricació, suborn, tràfic d’influències, falsificació documental, infidelitat en la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i omissió del deure d’impedir delictes o de promoure la seva persecució.

Les declaracions de demà

Demà dilluns declararà Marisol Roig, germana de l’ex-regidora del PP Sandra Roig i cap de premsa de l’ex-regidor del PP Jordi Soriano. L’últim de declarar dilluns, a les dues de la tarda, serà Melquíades Garrido, oncle de Manuel Bustos i president del Gremi de Constructors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any