La revolta contra un nou gran aeroport a Bretanya tensiona el govern francès

  • El desallotjament per la policia del campament contra l'aeroport de Notre-Dame-des-Landes (Kernitron-al-Lann) divideix l'opinió pública i el partit socialista

VilaWeb
Redacció
02.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte de l’Aeroport internacional del Gran Oest, que hauria de construïr-se a la localitat bretona de Kernitron-al-Lann ha esdevingut un conflicte polític important per al govern francès. Aquesta setmana la policia ha entrat a la zona que hauria d’ocupar l’aeroport on, des de feia mesos s’havia creat un campament amb voluntaris per a impedir l’inici de les obres. Els gendarmes es van enfrontar als acampats i van destrossar part de les instal·lacions, tot desencadenant una crisi política que ha afectat el PSF i el govern d’esquerres. Concentracions i manifestacions contra el projecte s’han escampat aquest cap de setmana arreu l’estat francès mentre grups de voluntaris reconstrueixen cabanes en el bosc afectat per les obres.

Divendres, davant la pressió especialment del moviment ecologista, el primer ministre francès Jean-Marc Ayrault va anunciar la creació d’una comissió de diàleg entre les autoritats i els acampats en els boscos i terrenys on hauria de construir-se el nou aeroport. La comissió però ha estat rebuda amb poc entusiasme pels grups que s’oposen al projecte, que consideren que és només una operació d’imatge per a maquillar l’operació de la policia.

Entre els opositors al projecte hi ha un grup de batlles i càrrecs públics que en qüestionen la necessitat, el partit Europa Ecologia-Els Verds, que va donar suport al govern d’esquerres i forma part de la majoria que govern la regió, grups nacionalistes bretons i una associació de pagesos i ramaders afectats pel projecte.

Aquest cap de setmana seus del PSF en diverses localitats han aparegut amb pintades contra l’aeroport i grups de militants ecologistes han ocupat ajuntaments i edificis públics. Algunes veus dins el partit socialista han criticat els intents de desallotjament.

L’aeroport del Gran Oest està pensat per a substituïr l’actual aeroport de Nantes i configuraria un nus de comunicacions a Bretanya i l’oest de l’estat francès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any