L’ONU admet Palestina com a estat observador

  • Tan solament nou estats hi voten contra · Andorra es va abstenir mentre els estats espanyol i francès votaven a favor

VilaWeb
Redacció
29.11.2012 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea General de l’ONU ha admès Palestina amb el vot afirmatiu de 138 estats, el vot contrari de 9 i l’abstenció de 41. Palestina tenia fins avui al vespre l’estatut d’observador permanent, però no en condició d’estat. L’admissió significa el reconeixement indirecte d’un estat palestí dins les Nacions Unides, que podrà formar part d’organismes com el Tribunal Internacional de l’Haia. Fins ara tan sols la Ciutat del Vaticà era un estat observador.

La votació d’aquest dijous, que coincideix amb el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí, arriba després que els Estats Units rebutgessin l’any passat l’intent de Palestina d’integrar-se com a estat de ple dret dins de l’ONU. Ara, el president palestí, Mahmud Abbas, ha plantejat l’entrada de Palestina com a observador a l’Assemblea General. 


Diferències entre els països europeus

El reconeixement de Palestina com a estat observador de l’Assemblea General de les Nacions Unides ha provocat diferències d’opinió entre els estats europeus. Mentre que els estats espanyol i francès, Noruega, Portugal, Dinamarca, Àustria, Luxemburg, Irlanda, Xipre, Malta i Suïssa han fet públic el seu suport a Palestina, la República Txeca, i Holanda han comunicat el seu vot en contra.

D’una altra banda, el ministre d’afers exteriors d’Alemanya, Guido Westerwelle ha declarat aquest dijous que el seu país s’abste a la votació. “Alemanya comparteix l’objectiu d’un estat palestí”, ha dit el ministre alemany, que ha afegit que “els passos decisius cap a la condició d’estat tan sols poden resultar de les negociacions entre israelians i palestins”.

Israel diu que la votació “no canviarà res”

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat aquest dijous des de Jerusalem que la decisió a l’ONU no canviarà res en el terreny i no promourà la creació d’un estat palestí, sinó que l’allunyarà”. Tot i això, el primer ministre israelià ha defensat que “la mà d’Israel sempre estarà estesa a la pau, però no es crearà un estat palestí sense el reconeixement d’Israel com a estat del poble jueu i sense mecanismes reals de seguretat que defensin els ciutadans d’Israel”. Netanyahu ha afegit que la proposta de l’Assemblea General de l’ONU “no fa cap referència” a aquests mecanismes.

El primer ministre israelià ha defensat que “la pau només pot aconseguir-se a través de les negociacions directes sense condicions prèvies, i no amb decisions unilaterals de l’ONU, que no té en compte les necessitats d’existència i seguretat d’Israel”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any