ERC vol fer el referèndum el setembre del 2013

  • Marta Rovira reitera que es mantindrà a l'oposició tot i la insistència de CiU

VilaWeb
Redacció
29.11.2012 - 16:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que el referèndum sobre la independència es pot fer el setembre del 2013. Ha explicat que aquesta data permet demanar prèviament l’autorització de l’estat espanyol i aprovar una llei de consultes al Parlament, paral·litzada per l’avançament electoral. ‘El nostre full de ruta fixa que el setembre del 2013 tindrem les mans lliures per acollir-nos a l’ordenament internacional i convocar el referèndum’, ha dit Rovira.

Govern fort amb ERC a l’oposició

El govern fort que reivindica CiU es pot garantir amb ERC a l’oposició. Aquesta és la posició de la qual els republicans no tenen intenció de moure’s durant les negociacions que s’han obert entre les dues formacions polítiques. Marta Rovira ha insistit aquest dijous que al partit estan convençuts que la millor opció és mantenir-se a l’oposició i defensar conjuntament amb el govern els aspectes clau de la legislatura. “Aquesta és l’oferta que fa ERC, que el president i el cap l’oposició puguin treballar junts per convocar un referèndum i per garantir l’estabilitat del dia a dia”, ha sentenciat malgrat la insistència de CiU perquè acabin formant part de l’executiu.

“ERC està convençuda que la millor manera de garantir un govern fort que pugui convocar un referèndum és a través de l’estabilitat parlamentària”, ha explicat Rovira. Una estabilitat parlamentària que els republicans creuen que es pot assegurar millor amb ERC liderant l’oposició i no pas deixant que ho facin PSC i PPC, els partits que segueixen a Esquerra en l’ordre parlamentari i tots dos “contraris” a la convocatòria d’una consulta per la independència de Catalunya.

Després de la reunió que el president republicà, Oriol Junqueras, va mantenir aquest dimecres amb el president en funcions del país, Artur Mas, la secretària general republicana ha explicat que durant els propers dies les dues formacions començaran a entrar en els detalls de les negociacions. Rovira ha reiterat el compromís d’ERC amb la governabilitat del país i, tal com va deixar clar Junqueras, ERC negociarà l’aprovació de la investidura de Mas, dels pressupostos, la convocatòria del referèndum i l’acció exterior del país com a temes més destacats.

La secretària general d’ERC ha afegit, a més, que considera clau que es mantingui la figura de cap de l’oposició en cas que algú s’hagi plantejat la seva eliminació. Una figura important per la “potència mediàtica” que tindria que el president del país i el cap de l’oposició presentessin junts quin és el camí que volen que segueixi Catalunya. Un missatge que Junqueras s’ha ocupat que quedés ben clar durant la campanya i que confia que després de les eleccions, i amb ERC com a segona força al Parlament, pugui materialitzar-se.

Junqueras i Herrera analitzen en una reunió el panorama postelectoral i els possibles pactes

Les reunions postelectorals han tingut avui un nou capítol quan el president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha reunit a la seu nacional dels republicans amb el secretari general d’ICV, Joan Herrera. Una reunió que ha servit com a primera presa de contacte dels dos líders polítics i en la qual han analitzat durant una hora el panorama postelectoral. El dret a decidir en forma de referèndum i la redistribució de la pressió fiscal per redirigir les càrregues de la crisi econòmica a aquells que més tenen i no a les classes mitjanes i treballadores són les principals coincidències entre tots dos. El principal punt de divergència: les converses de Junqueras amb Artur Mas per garantir la governabilitat de CiU.

Herrera ha convidat Junqueras a ser copartícep d’una cimera “contra l’austeritat obsessiva”, que hauria de convocar a partits polítics i entitats socials, amb la intenció de fer girar 180 graus les polítiques que ha estat aplicant CiU durant els dos darrers anys. Una proposta que el líder republicà s’ha compromès a estudiar, tot i que la intenció d’ERC és influir en les polítiques econòmiques i socials en una negociació directa amb l’executiu que, amb molta probabilitat, acabarà configurant CiU en solitari.

De fet, el secretari general d’ICV ha manifestat a Junqueras que ERC en solitari “no serà capaç” de modificar substancialment les polítiques econòmiques de CiU. De la seva banda, Junqueras, que ha estat l’amfitrió de la trobada, ha interpel·lat Herrera perquè se sumi a les propostes de nova fiscalitat que reclamen els republicans per “penalitzar les rendes del capital i no castigar a les classes mitjanes i populars”. Propostes que tenen en compte la introducció de nous impostos, com el dels dipòsits bancaris i de successions -amb els quals ICV-EUiA estaria d’acord- o rebaixar el tram autonòmic de l’IRPF.

Un cop ha finalitzat la reunió, tots dos líders han mostrat la seva predisposició a tornar-se a reunir durant les properes setmanes i a col·laborar parlamentàriament durant la propera legislatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any