El FROB adjudica el Banc de València a Caixabank

  • L'entitat catalana compra la totalitat de les accions del banc nacionalitzat per un euro

VilaWeb
Redacció
27.11.2012 - 19:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) ha confirmat que ahir va arribar a un acord amb Caixabank per la venda de totes les accions de Banc de València –ara propietat del FROB– pel preu d’un euro. Caixabank, doncs, no haurà de presentar cap oferta pública d’adquisició del Banc de València. Aquest acord concorda, segons el FROB, amb les actuacions consegüents al procés de restructuració de l’entitat, després de la injecció de 4.500 milions d’euros de capital al Banc de València pel FROB.

Amb aquesta venda, Caixabank passarà a tenir una participació pròxima del 99% de Banc de València, o en tot cas no serà inferior al 90%.

A més dels 4.500 milions d’euros que el FROB haurà d’injectar al Banc de València, també assumirà, per un termini de deu anys, el 72,5% de les pèrdues que experimenti l’entitat.

La compravenda es farà efectiva quan s’hagin transmès els actius del Banc de Valèncià al ‘banc dolent’ (SAREB) i quan s’hagin rebut les autoritzacions de l’estat espanyol i de la Unió Europea.

Caixabank espera que l’operació, que hauria de mantenir una situació de liquiditat superior als 50.000 milions d’euros, tingui un impacte positiu en el benefici per acció des del primer any, segons destaca en un comunicat.

Tres entitats interessades en el Banc de València

Tot i que en el procés d’adjudicació s’havien interessat tres entitats financeres, el BBVA, Bankinter i CaixaBank, només dues van fer una oferta vinculant (Bankinter i CaixaBank), segons ha pogut saber l’ACN de fonts financeres pròximes al procés.

El FROB ha decidit en la seva reunió d’aquest dimarts fer l’adjudicació definitiva després de rebre el vistiplau de les autoritats europees i les condicionalitats entre les que s’inclou la reducció de la xarxa d’oficines i de la plantilla.

Intervingut pel FROB des del 2011

El Banc de València, que abans de la seva nacionalització va ser filial de Bankia, va ser intervingut pel FROB el 21 de novembre del 2011, amb una injecció d’aportació de capital de 1.000 milions i uns altres 2.000 milions en forma d’una línia de crèdit. Amb aquest suport financer, el FROB va garantir el normal funcionament de l’entitat i la gestió dels seu dia a dia.

El 21 de juny passat, el FROB va acordar comprar accions per valor de 998,4 milions, cosa que li va permetre controlar el 90,89% de les accions de l’entitat.

En el Memoràndum (MOU) que fixa les exigències europees per accedir als ajuts de la UE, s’especifica que aquesta entitat financera valenciana en l’escenari més advers necessitaria uns recursos addicionals de capital de 3.462 milions, d’acord amb l’auditoria elaborada per la consultora nord-americana Oliver Wyman.

En el mateix Memoràndum, l’entitat hauria de reduir la seva xarxa d’oficines en 70 oficines i un ajust de la plantilla de 485 treballadors.

Els resultats de l’entitat fins el mes de setembre indiquen un resultat net atribuït negatiu de 389 milions. L’entitat ha fet un esforç per reduir l’exposició de l’entitat al sector immobiliari. Així, durant els primers nou mesos d’aquest any el Banc de València ha pogut eixugar en 600 milions la seva cartera de risc immobiliari que suma un total de l’entorn dels 6.000 milions.

La taxa de morositat de l’entitat s’ha situat el setembre en el 22,19%, la major part concentrat en el sector immobiliari i de promotors.

El banc que finalment s’ha adjudicat el Banc de València es trobarà una cartera de crèdits immobiliaris que haurà traslladat al SAREB, la societat gestora d’actius tòxics o ‘banc dolent’. El valor d’aquests actius que desapareixeran de la cartera del Banc de València suposa el 90% de l’exposició immobiliària, cosa que farà que sigui una entitat sanejada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any