Les negociacions sobre el clima es reprenen a Catar

  • La divuitena conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic es fa al país que emet més gasos contaminants per habitant

VilaWeb
Redacció
26.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Delegacions de 195 països es reuneixen des d’avui a Doha (Qatar) en la Conferència de les Parts de la Convenció de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (COP18) amb la idea d’accelerar les iniciatives per a reduir a escala mundial els gasos d’efecte hivernacle, causants de l’escalfament de la Terra.

Durant quinze dies representants governamentals, de la indústria, d’organitzacions ambientals i d’instituts d’investigació discutiran sobre el canvi climàtic al país que més gasos contaminants per habitant emet.

Per la responsable del canvi climàtic de l’ONU, Christiana Figueres, el congrés de Doha és tan important com els altres que s’han fet sobre la matèria, i per tant espera que en surtin propostes sobre política d’emissió de gasos dels països participants. ‘Els governs han acordat que era imprescindible mantenir-se per sota dels dos graus de creixement de la temperatura mitjana mundial per a evitar els pitjors impactes del canvi climàtic. Però saben que això no es pot aconseguir sense una transformació dramàtica de la producció d’energia i de l’ús que se’n fa.’

També creu que els governs en sortiran amb una planificació de dates per a complir l’acord que estableix l’adopció d’un pla comú el 2015, que ha d’entrar en vigor el 2020. En l’apartat econòmic, la previsió dels països és de disposar d’uns 100.000 milions de dòlars per a poder tirar endavant aquest programa. ‘Una resposta més ràpida al canvi climàtic és necessària i possible, tant en termes de política internacional com en els d’augment d’accions a escala de política nacional. A Doha s’ha d’assegurar que la resposta s’acceleri’, ha dit Figueres.

A més dels objectius esmentats per Figueres, a la Conferència del Clima de l’ONU també s’hi discutiran els acords assolits en congressos anteriors, com el Pla d’Acció de Bali (que propugna la tecnologia per a reduir l’impacte dels gasos) o projectes com la creació d’infrastructures sostenibles.

Catar, màxim emissor de gasos d’efecte hivernacle

Des de fa una dècada, Qatar deté el rècord d’emissions de CO2 per habitant: 44 tones segons les dades de l’ONU del 2009, més de tres vegades la xifra dels EUA (17 tones i vuit més que no la de la Xina (6 tones).

Doha ha signat el protocol de Kyoto, que limita les emissions de gasos d’efecte hivernacle, però com que era un país en procés de desenvolupament al moment de la ratificació, no se li va imposar cap objectiu de reducció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any