Puchades admet que el Consorci es faça càrrec dels residus de la Vall

  • La resta de partits continuen oposant-s'hi en defensa del Pla de Minimització comarcal

VilaWeb
Redacció
22.11.2012 - 19:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió de dimecres convocada pel Consorci de Residus a la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida ha servit, almenys, per concretar la postura del PP a l’ens comarcal. Després de la dimissió de Filiberto Tortosa, el nou president ha confirmat la ‘necessitat’ d’integrar la comarca al Consorci. Juan Puchades ho va fer en la reunió, un extrem al que fins ara el PP s’oposava, si més no en les declaracions.

Davant aquesta postura, la resta de partits s’han confirmat en l’oposició a la pertinença al Consorci. De fet, el PSPV-PSOE ni tan sols va acudir a la reunió per considerar que en realitat era ‘el soterrar del Pla de Minimització’, i va anunciar que els batlee socialistes no assistiran a cap reunió amb el Consorci. Els socialistes parlen d’encetar una ‘batalla legal i política’ en defensa del Pla de Minimització davant un ‘problema de caràcter polític generat pel PP’, amb la presentació als ajuntaments en què governen d’un recurs contra la modificació de la taxa aprovada pel Consorci de Residus i d’un altre contra els padrons publicats per la Diputació. També han editat un díptic (pdf) crític amb el Consorci en què responsabilitzen el PP de la mala gestió del tractament dels residus.

Compromís també manté la seua posició de defensa del Pla de Minimització que va aprovar la Mancomunitat per unanimitat l’any 1999 i del que a hores d’ara hi ha implantats la recollida selectiva, el tractament i l’eliminació, que es realitza de forma externa. Des d’aquesta formació sostenen que cal acabar de posar en marxa el pla, en compte de passar a gestionar el fem a través del consorci, que en paraules del portaveu Julià Engo és ‘una nova institució burocràtia en mans dels mateixos d’Emarsa’. Això només significarà incrementar els costos ecològics i mediambientals ‘a no ser que s’arribe a un acord polític d’alt nivell’ que modifique l’obligatorietat de cedir el servei dels residus al consorci.

En una nota de premsa, Compromís denuncia que un estudi fet pel Consorci de Residus és ple d’incoherències, amb quantitats de fem generades per habitant que no tenen relació entre si (467 kg/any a Pinet i 258 kg/any a Terrateig). A més denuncien que segons el consorci l’Ecoparc d’Ontinyent significa un cost de 313.000 euros quan, asseguren, se n’ha adjudicat la gestió per 111.000. La formació reclama una mobilització conjunta ‘política i ciutadana’ per no haver de suportar una nova privatització i un increment del preu del servici a la ciutadania del 100%.

Des d’Esquerra Unida han mantingut també l’oposició a la inclusió en el Consorci de Residus i la defensa del Pla de Minimització. En aquest sentit, han anunciat que iniciaran una campanya informativa per fer arribar a la població de la comarca la problemàtica actual del tractament de residus a la Vall d’Albaida, una situació de què responsabilitzen el PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any