La premsa britànica analitza les eleccions pel factor independentista

  • Aquests últims dies alguns mitjans han publicat extensos reportatges i articles d'opinió sobre el procés sobiranista i les eleccions catalanes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions parlamentàries catalanes i el factor independentista que les impregna no paren de cridar l’atenció dels mitjans de comunicació britànics aquests últims dies. Mitjans de prestigi com Financial Times, The Guardian, BBC i The Independent han publicat extensos reportatges i articles d’opinió sobre el procés sobiranista i les eleccions catalanes.

Financial Times: ‘Una Catalunya independent serà més rica’

Una Catalunya independent serà més rica i difícilment seria expulsada de la UE, diu el rotatiu econòmic britànic Financial Times, que ahir publicava el reportatge ‘Encara no hi ha necessitat de pànic per als inversors de bons’ sobre com seria la situació econòmica catalana i escocesa en cas que aquests països esdevinguessin independents. El text de la notícia anava acompanyat d’un vídeo de l’expert James Mackintosh que comentava, amb gràfics comparatius, la situació econòmica ulterior a la independència (notícia i vídeo).

La BBC recull l’opinió sobre la independència de sis personatges catalans

La BBC publicà ahir l’article ‘Punts de vista: independència de Catalunya‘ amb l’opinió de sis ‘figures catalanes destacades’ sobre les eleccions del 25 de novembre i els canvis que poden seguir-se’n per a la societat. La cadena ja havia dedicat al telenotícies de dimarts al vespre un reportatge sobre la situació actual de Catalunya amb declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas. En el reportatge d’ahir, publicat a la web, hi intervenen Muriel Casals, Rosa Cullell, Jordi Gracia Garcia, Francesc Carreras, Salvador Cardús i Alfred Bosch, alguns en favor de la independència i alguns en contra (notícia sencera).

The Guardian: Veïns de Madrid sobre la independència: indiferència, comprensió, oposició

Què en pensen els madrilenys, de les raons de la independència de Catalunya? I del dret de decidir? El diari The Guardian, que aquesta setmana publica una sèrie especial d’articles dedicats a aquesta qüestió, s’ho ha demanat i ha anat a fer aquestes preguntes a Madrid a uns quants ciutadans, d’edats i perfils diversos. N’hi ha que entenen els motius de voler sortir d’Espanya i defensen el dret de decidir dels catalans; n’hi ha que esgrimeixen la constitució per a oposar-s’hi (vídeo i notícia).

The Guardian publica més materials sobre la independència de Catalunya

L’edició digital del The Guardian publicava dimarts sis materials més sobre la independència de Catalunya a l’espai web ‘Barça-loners: la Catalunya independentista trencarà Espanya?‘, inaugurat dilluns. Són quatre articles, un vídeo i una presentació interactiva per a fer conèixer la realitat política, econòmica i cultural de Catalunya a l’exterior. Els quatre articles expliquen les tradicions: ‘What Catalans love: human towers and a less exciting hokey cokey‘; el sistema fiscal (‘Catalonia’s tax burden: ‘If you put up with it, they keep taking your money’; opinions de catalans i de no-catalans sobre la independència: ‘Would Catalonia be better as an independent nation?‘L’edició digital publica, a més, onze diapositives sobre la història de Catalunya: ‘A Catalan history of Spain – interactive‘, i un vídeo amb opinions de Madrid sobre la independència: ‘Catalonia tales: your views on the vote for independence‘ (tota la informació).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any