Tu ets bon@, tu ets gran, tu ets important…

VilaWeb
Thot Institut
21.11.2012 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tots els articles de Thot Educació tindran aquestes tres frases, inspirades per la novel·la ‘Criadas y señoras’, perquè quan ens sentim estimats i valorats pel nostre entorn és quan podem extraure de nosaltres mateixos tot el potencial que duem al nostre interior.

La seguretat en nosaltres mateixos o la por ens la dóna el context en què vivim. Els xiquets i les xiquetes incorporen des de ben menuts els missatges no verbals que l’entorn li transmet. La major part de valors i de normes no s’expliciten oralment, però ben prompte sabem quins temes s’han d’evitar i quin tipus de coses no es poden fer.

La nostre entorn familiar va posant etiquetes positives i negatives de les coses que fem, sense que en la majoria de vegades no en siguem conscient. En aquestes etiquetes ens mirem i en traiem les conclusions de qui som, de què s’espera de nosaltres, i sobretot, quina valoració fan els altres.

La nostra autoestima depèn sobretot de subtileses, i per aquest motiu els adults haurien de tenir molta cura dels missatges que donen als més petits, tant de forma verbal com no verbal. Quan un xiquet o una xiqueta estan esforçant-se en algun repte nou i els adults li’l solventem, estem transmetent-los la idea que no saben fer-ho i, el pitjor de tot, que no confiem en ells. Açò es pot il·lustrar amb una senzilla anècdota. Un nen petit que va a la gata-mèu s’esforça al límit per arribar a una pilota. Un adult ho veu i li la dóna. Ell, automàticament, en rebre-la, la llança enfadat. Quan açò passa durant tres vegades, el nen ja ha après que no ha de buscar la pilota, sinó esperar passivament que un adult li la done.

Protegir els fills en excés els fa insegurs i dèbils. Donar-los confiança, el seu espai i el seu temps és essencial querquè puguen tenir èxit a la vida.

En aquest article hem parlat de: donar confiança als nostres fills per impulsar la seua autoestima.
Si hi ha algun tema que siga del teu interés que vols proposar-nos o vols connectar amb nosaltres, pots fer-ho des de la nostra web.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any