Pirates de Catalunya filtra l’esborrany de reforma de la polèmica llei de propietat intel·lectual

  • 'Si el cànon era indiscriminat, aquest sistema encara és pitjor', diu el partit sobre la reforma que es prepara

VilaWeb
Redacció
09.11.2012 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pirates de Catalunya ha filtrat avui un esborrany (pdf) del decret per reformar la llei de propietat intel·lectual. Es tracta, explica el partit, d’una reforma exprés, feta ‘d’amagat, amb traïdoria i nocturnitat’. I en critica alguns punts, com ‘algunes modificacions cosmètiques a la llei actual’, que fou qüestionada pel Tribunal de Justícia de la UE per considerar abusiva l’aplicació del cànon digital. ‘Si el cànon era indiscriminat, aquest sistema encara és pitjor’, diu el partit sobre la reforma que es prepara.

‘Apareixen canvis en el cànon, que passarà a cobrar d’una partida pressupostària, juntament amb la major dificultat que tindran els autors per autogestionar, sense oblidar altres retocs que dissimulen l’augment de poder de les entitats de gestió’, diu Pirates de Catalunya. El partit critica així aquesta mesura: ‘Si el cànon digital era abusiu (tal com ho ha entès la Justícia europea), aquest nou mecanisme ho és encara més. Perquè en lloc de gravar dispositius electrònics, el que és fa ara és pagar a les entitats de gestió -com la SGAE- directament amb els nostres impostos i, a través del pressupost de l’estat. És a dir, ara pagarem entre tots aquestes entitats, sense cap mena de diferenciació entre usuaris. Els impostos de tota la ciutadania estaran destinats a sufragar les activitats d’aquestes entitats. Si el cànon era indiscriminat, aquest sistema encara és pitjor’.

Pirates de Catalunya també diu això del decret: ‘Dificultarà que els autors s’autogestionin els seus drets, perquè s’atorga a les entitats de gestió l’exclusivitat de fer efectiva ‘la compensació equitativa i única’. Tot això quan l’autogestió, en aquests temps de desenvolupament de noves tecnologies, pot resultar més eficient i més respectuosa amb els usuaris que la gestió realitzada per entitats com la SGAE’.

Segons Pirates de Catalunya, el document ‘obre una greu inseguretat jurídica introduint l’article 158 bis, que obliga les pàgines d’enllaços a indicar clarament d’on treuen el dret d’enllaçar a les obres. És a dir, la pàgina ha de penjar els permisos de què disposin sobre qualsevol contingut enllaçat, fins i tot fotografies. Això significaria que empreses com Google, amb el cercador d’imatges, hauria d’adjuntar a cada resultat els permisos corresponents, sol·licitats a cada autor’. El partit opina que això pot suposar un greu destorb administratiu fins i tot per companyies degudament legitimades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any