Tot a punt per a la campanya electoral

  • Els partits començaran a mitjanit a la campanya de les eleccions més transcendentals d'aquestes últimes dècades

VilaWeb
Redacció
08.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits catalans ja ho tenen tot a punt per a arrencar la campanya de les eleccions parlamentàries més transcendentals d’aquests últims decennis. D’ací a no gaires hores, a mitjanit, engegaran tota la maquinària electoral, començant amb la primera enganxada de cartells, precedida pels actes preparatius programats per a avui al vespre.

Els partits ja han presentat, cada un, el programa electoral i han pres posició sobre unes eleccions considerades plebiscitàries, una posició que s’ha traduït en uns lemes de campanya que volen ser ben explícits.

CiU, per exemple, es presenta amb el lema ‘La voluntat d’un poble’, i un missatge: ‘Fem-ho possible’. Aquest lema, diuen, copsa la voluntat que tot Catalunya ‘expressi lliurement com vol el seu futur aquests quatre anys vinents’.

Dins el ventall independentista, Esquerra-Catalunya Sí es presenta amb el lema ‘Un nou país per a tothom. Vota independència’, que diu que ‘resumeix dos conceptes clars: el full de ruta cap a un nou estat d’Europa i una nova manera de construir el país, des de l’esquerra’. Solidaritat Catalana es presenta als comicis amb el lema ‘Independència 2014’, que condensa la intenció de fer aprovar al parlament una llei que disposi la convocatòria d’un referèndum abans de l’11 de setembre de 2014, i el missatge afegit ‘Ho farem de debò’. I la CUP-Alternativa d’Esquerres, en canvi, ha triat ‘És l’hora del poble’, una manera de subratllar el protagonisme de la gent en la situació actual, amb la precisió ‘ho volem tot’, és a dir ‘sense rebaixar continguts a l’hora de presentar propostes i objectius polítics’.

ICV-EUiA invoca l’autodeterminació i la necessitant d’una política social diferent de la que ara s’aplica en el missatge afegit a ‘I tant si podem’: ‘Dret de decidir, sí. Drets socials, també’.

Per un altre cantó, el lema molt breu del PSC, ‘Federalisme’, vol deixar clar que són contraris a la independència i al centralisme.

També els partits unionistes es manifesten decididament contra la independència: el PP es presenta amb el lema ‘Catalunya sí, Espanya també’, i Ciutadans, amb ‘Mejor unidos‘.

Actes centrals de començament de campanya

Passant als actes de llançament de la campanya, CiU farà un míting a les 22.00 ,al pavelló d’Itàlia del Firal de Montjuïc. Hi participaran el batlle de Barcelona, Xavier Trias; el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida; i el candidat Artur Mas.

Els socialistes han triat Terrassa, la ciutat que governa el candidat, Pere Navarro per a engegar la campanya. L’acte començarà a les 21.30 al firal d’aquesta ciutat del Vallès amb un sopar. En acabat el candidat a la presidència farà el seu discurs.

Joan Herrera intervindrà en un acte al centre d’Innovació Social i Digital Citilab de Cornellà de Llobregat, on ICV-EUiA farà un sopar a les 22.00.

També ERC ha triat el municipi on governa el candidat, Oriol Junqueras, per engegar-hi la campanya. Serà al pavelló polisportiu municipal, a les 22.30.

El PP llançarà la campanya des de l’hotel Playafels de Castelldefels. I Ciutadans, des de l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza.

En canvi, Solidaritat Catalana obrirà la campanya als cinemes Lauren de Barcelona, a les 23.05. Hi parlaran Núria Cadenes, Uriel Bertran i Alfons López Tena, es projectaran els vídeos de campanya i, finalment, hi haurà una enganxada ‘digital’ de cartells.

L’acte ‘Versos i cançons per la unitat popular‘ servirà a la CUP-AE d’estrena de la campanya electoral. L’acte començarà a les 21.00 al C.A.T. de Gràcia, amb la participació de Pau Alabajos, Meritxell Gené, Feliu Ventura, David Caño, Carles Rebassa, Gerard Horta, Carles Hac Mor i el candidat per Barcelona, David Fernàndez. Entre més coses, es llegirà el manifest ‘Construïm Unitat Popular’ i es projectarà un vídeo de suport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any