Obama: ‘El millor encara ha de venir’

  • Obama guanya sense patir i assegura pels demòcrates la Casa Blanca durant quatre anys més

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Semblava que seria més difícil però Barack Obama ha aconseguit la reelecció com a president dels Estats Units sense patir en excés. La nit electoral ha estat marcada per una batalla épica a Florida, un estat que Mitt Romney necessitava guanyar i que encara no està clar de quina banda cau. La possible victòria d’Obama a Florida deixava gairebé sense opcions el candidat republicà que malgrat aconseguir un gran vot popular no ha pogut guanyar en el Col·legi Electoral. Però a les sis de la matinada, hora central europea, les televisions ja han proclamat la victòria d’Obama abans i tot de saber el resultat final de Florida.

Obama s’ha imposat en el vot electoral (303 contra 206), per més que el vot popular ha estat molt més igualat. Ha bastit la victòria en alguns dels estats més decisius, és a dir, aquells que no tenen un color polític clar i que acaben decantant la balança de la victòria. S’ha imposat a Colorado, Iowa, New Hampshire, Ohio, Pensilvània, Pennsylvania, Virginia i Wisconsin.

Obama: ‘El millor encara ha de venir’

Obama ha expressat la voluntat d’estendre la mà a Romney i als republicans, conscient que el seu segon mandat serà complicat, atesa la victòria republicana a la Cambra de Representants. ‘Tant si heu portat una pancarta d’Obama com una de Romney, el més important és que heu fet sentir la vostra veu’, ha dit. Però ha fet valer els seus primers quatre anys de mandat. ‘Ens hem salvat, i el millor encara ha de venir’, ha declarat a la seu demòcrata de Chicago, on ha estat rebut amb crits d’eufòria.

Ha reivindicat que el valor integrador que ha de tenir la societat nord-americana. ‘Crec que podem mantenir la promesa que va fundar aquest país: no importa d’on veniu, si sou hispans, afroamericans, o blancs, homosexuals, si treballeu per aconseguir el vostre somni. Som més grans que la suma de les nostres ambicions individuals’.

I ha centrat una part del seu discurs en la immigració. ‘Creiem en una nació d’immigrants en què qualsevol pot lluitar. Creiem en una nació d’immigrants’

Els republicans mantenen la cambra de representants

L’única mala notícia de la nit per al president dels Estats Units ha estat que els republicans han mantingut el control de la Cambra de Representants, amb la qual cosa seguirà tenint molts problemes per a governar. El Senat, tal i com era previst també, ha quedat en mans dels demòcrates.

Les eleccions han tornat a posar de relleu com de dividit està en termes polítics el país. Pràcticament no hi ha hagut sorpreses i els territoris blaus i rojos s’han comportat generalment com hom esperava. Romney, i aquesta és probablement una de les raons de la seva derrota, no ha aconseguit arribar més enllà de la base política republicana. Obama per la seva banda ha tret profit com ara fa quatre anys del vot jove, del vot urbà i del vot de les minories, molt especialment dels afro-americans però també dels hispans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any