Junqueras diu que una Catalunya independent hauria d’assumir una part del deute espanyol

  • Considera clau per a avançar cap a la independència que les forces sobiranistes tinguin una majoria qualificada en el parlament

VilaWeb
Redacció
06.11.2012 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Junqueras, president d’ERC i candidat a la presidència de la Generalitat, ha defensat que una Catalunya independent hauria d’assumir una part del deute públic espanyol; concretament un 10%, que és el percentatge que ha rebut Catalunya del pressupost públic espanyol en aquests últims 25 anys. Això sí, hi posa condicions: que Espanya garanteixi l’accés ràpid als mercats de crèdit; que la transferència de tots els ingressos al govern sigui àgil; i que es promogui un reconeixement de la comunitat internacional a la independència catalana sense demora.

Durant un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum, Junqueras ha descrit així la imatge, per ell, idíl·lica, l’endemà del 25 de novembre: ‘El millor missatge que podríem donar al món seria que el president del país i el cap de l’oposició sortissin junts a explicar què volen fer’. Junqueras ha insistit que les forces disposades ‘a fer un pas endavant’ havien de tenir una majoria qualificada en les properes eleccions al parlament, ja que això permetrà que el procés de transició nacional es faci amb garanties i que la Generalitat tingui la força necessària per encarar les negociacions amb l’estat. 

En aquest sentit, ha dit a CiU que en algun moment perdria la seva condició de partit amb més escons.’El PRI no sempre guanya les eleccions a Mèxic, ni els liberals al Japó’, ha dit  ‘Trigarem quatre, vuit, dotze o setze anys, però passarà segur’. Esquerra ‘aspira amb modèstia i entusiasme a guanyar les eleccions catalans per majoria absoluta i algun dia passarà’, ha sentenciat.

El candidat d’ERC s’ha mostrat convençut que un estat català continuaria dins l’euro i de la Unió Europea, i  ha dit que el nombre d’independentistes continuarà augmentant. També ha instat la ciutadania a no tenir por que una Catalunya independent quedi fora de la UE perquè és impossible. Per Junqueras, allò inviable per a Catalunya és continuar a Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any